kosárlabda

2021.09.23. 07:00

Rajt előtt a Jászberény

A hétvégén az NB I/B Piros csoportjában is útjára indul a kosárlabda. A Jászberényi KSE a nagy múltú Baja csapatával szemben pénteken 17.30-kor, hazai pályán nyitja a szezont, erről is beszéltünk Földi Sándorral, az együttes régi-új edzőjével.

Varga Csaba

Földi Sándor edző (balra) nem akar nagy terhet rakni a fiúkra, előbb az alapszakaszban akarnak jól szerepelni

Fotó: Pesti József

Elöljáróban annyit, hogy a jászberényi legénység tíz esztendeig szerepelt az élvonalban, ám az elmúlt évadban az utolsó helyen végzett, így búcsúzott a legmagasabb osztálytól.

Tehát az NB I/B Piros csoportjában vitézkedhetnek a berényiek, és kísérletezhetnek a feljutással.

Nem lesz egyszerű, mert a 14 csapatos bajnoki mezőnyből csak az első helyezett kvalifikálja magát az A csoportba.

A lebonyolításról annyit, hogy a 26 fordulóból álló alapszakaszt követően az 1–8. helyezettek play­off­rend­szer­ben játszanak a feljutásért és a dobogós helyekért. A légiósszabály és a fiatalszabály nagyban eltér az élvonalétól, hiszen itt csak egy külföldi játékos nevezhető a mérkőzésekre, és itt az U20-as szabály érvényes a fiatalokra, közülük egynek az egész mérkőzésen pályán kell lennie.

A kék-fehérek régi-új edzőjét, Földi Sándort nem kell bemutatni a sportág kedvelőinek. A délvidéki származású szakember magyarországi edzői karrierje 1986-ban az Olajbányásznál kezdődött, majd sok csapatnál megfordult, a Kaposvárral bajnoki címet, a Körmenddel Magyar Kupát nyert. A 2013–14-es szezonban ötödik helyet szerzett a jászberényi gárdával. Az utóbbi években a Rátgéber Akadémiánál dolgozott. Most ismét a Jászság fővárosában alkothat a tréner.

– Augusztus elején a nulláról kezdtük a felkészülést – mondta hírportálunknak Földi Sándor.

– Az elmúlt évad csapatából még hírmondó sem maradt nálunk. Főként fiatalokból áll a keretünk, akikhez csatlakozott néhány rutinosabb kosárlabdázó. Köztük a legismertebb Miljan Rakics, aki az elmúlt években már szerepelt Jászberényben. Rá nemcsak játékosként, hanem másodedzőként is számítunk. Mellette jöttek még játékosok az A csoportból, akik kevés lehetőséghez jutottak csapataikban, most nálunk bizonyíthatják, hogy lehet rájuk számítani. Mindenki becsületesen teszi a dolgát, jó a hangulat. Jó érzés, hogy a város mellettünk áll, a dr. Csiki Zoltán vezette elnökség biztosítja a feltételeket a gondtalan munkához. Ami egy kicsit idegesít, hogy két hazai tesztmeccsünket elveszítettük, idegenben viszont sokkal eredményesebben játszottunk.

A szakember jósolni nem akar, de azt elmondta, hogy kik lehetnek a legnagyobb vetélytársaik a feljutásért vívott harcban.

– Nagy terhet nem akarok rakni a fiúkra, fontos, hogy az alapszakasz végén legyünk ott a legjobb hat együttes között. Tudjuk, hogy nem lesz egyszerű dolgunk, hiszen az ellenfeleink közül az elmúlt évadban döntős BKG Prima Akadémia csapata megtartotta értékeit. A Veszprém két egykori válogatott játékost, Horváth Ákost és Tóth Norbertet szerződtette, és náluk maradt Szabó Péter is. A Honvéd pedig a több klubot is megjárt Luka Markovicsot igazolta. És akkor még nem beszéltem a Vasasról és a MAFC-ról, amelyek az utóbbi években rendre a feljutást tűzik ki célul. Egyébiránt kedvezőnek tűnik a sorsolásunk, előbb pénteken a Baját, ezután jövő szombaton az NKA Pécset fogadjuk, majd rá egy hétre az Óbudai Kaszások vendégei leszünk. Arra törekszünk, hogy nyerjünk ellenük, sokat lendítene rajtunk a jó rajt – tette hozzá a szakember.

Földi Sándor edző (balra) nem akar nagy terhet rakni a fiúkra, előbb az alapszakaszban akarnak jól szerepelni
Fotó: Pesti József

Az együttes kerete és a vetélytársak

A Jászberényi KSE csapata: Fekete Dávid, Homoki Donát, Kaszás Márton, Kovács Ákos, Kovács Vilmos, Lewis Chester, Meleg Károly, Olasz Ádám, Miljan Rakics, Rosic Uros, Szalkai Dániel, Várbíró Gergő, Velkey János.

Edző: Földi Sándor.

A Piros csoport mezőnye: Jászberényi KSE, Bajai Bácska, BKG Prima Akadémia, Budapesti Honvéd, Pápa KC, MAFC, Nagykőrös, NKA Pécs, Óbudai Kaszások, Pécsi VSK-CARGATE, Salgótarjáni KSE, TF-BP, Vasas Akadémia, Veszprémi KE.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában