Galériával / Evezés

2021.10.01. 16:31

A százhúsz éves szolnoki evezőssportot ünnepelték

A Tisza Evezős Egyletet 1901-ben alapították.

Varga Balázs

Ünnepélyes keretek között nyitották meg pénteken a szolnoki városházán a XXII. Nemzetközi Tisza Kupát, amely péntektől vasárnapig tart a Holt-Tiszán. Az eseményen megünnepelték a szolnoki evezőssportot, amely idén 120 éves, mivel a Tisza Evezős Egyletet 1901-ben alapították.

Azóta számtalan sikert könyvelhetett el magának a klub, összesen 168 bajnoki címet, de nem mindig volt ilyen ideális a helyzet, a sportágat többször is újjá kellett szervezni a városban.

– A szolnoki evezés életében már több mint 65 éve benne vagyok. Gyermekként ott voltam a sportág első szolnoki újjászületésénél 1954-ben, tíz évvel később pedig már versenyzőként vettem részt az első vidékbajnokságot, amit rendeztünk. Szintén fontos évszám 1994., amikor újjászületett a Tisza Evezős Egylet, s Molnár Dezsőnek is köszönhetően azóta nagyon sikeres időszakot él a klub. Remélem, a folytatás is hasonlóan fényes eredményeket hoz majd – mondta dr. Császi Ferenc, a Tisza Evezős Egylet örökös tiszteletbeli elnöke.

Az eseményen köszöntötték azokat, akik sokat tettek a TEE eredményeiért, sikereiért, de a sportág fontossága is szóba került.

– Talán nem mindenki tudja, de az első meghatározó sportágam az evezés volt, hetedikes koromtól az egyetem kezdetéig űztem Esztergomban, és ez megalapozta az életemet – árulta el beszédében Szalay Ferenc polgármester, aki bejelentette, születésnapi ajándékként ötmillió forintot adományoznak a klubnak.

– Nem sok olyan sportág van, amely ilyen múltra tekint vissza Szolnokon, mint az evezés, amely ráadásul nagyon stabil alapokat ad más sportágaknak is. Igazi közösségteremtő ereje van, s az egészséges életmódban is nagy szerepet játszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában