mementó

2021.11.26. 16:15

Száz éves lenne a felakasztott szolnoki labdarúgó

Szűcs Sándor a közelmúltban, pontosabban november 23-án lett volna százesztendős. A Szolnoki MÁV, később az Újpest egykori válogatott labdarúgóját hetven évvel ezelőtt, 1951. június 4-én, harminc esztendősen felakasztották.

Mészáros Géza

Fiatalon futballozott a helyi grundokon és a tanoda csapatában, mikor is felfigyelt rá a Szolnoki MÁV akkori edzője. Először az ifiben vitézkedett, majd 1938. október 30-án a felnőttcsapatban is bemutatkozhatott. A Pulyka becenévre hallgató Szűcs a magyar ifjúsági válogatottnak 1939. szeptember 24-én lett először tagja, majd 1941. március 23-án, 19 esztendősen, Belgrádban már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott.

Forrás: Megyei Levéltár

A bajnokságban a MÁV sokáig bajnokesélyes volt, végül negyedik lett. Viszont elnyerte a Legjobb Magyar Vidéki Csapat címet, bezsebelte a Magyar Vasutas Bajnokság aranyát és elhódította a Magyar Kupát, illetve a kupakiírásban legtovább menetelő amatőr futballcsapatnak járó Corinthian-díjat is. Mindezt Szűccsel a soraiban.

Alighogy Szolnokot 1944. június 2-án angol és amerikai repülőgépek a levegőből bombázták, befejeződött az az évi labdarúgó-idény is. A háború a MÁV csapatát is szétbombázta, a futballisták szétszéledtek, Pulykát az Újpest igazolta le.

Szűcs a lila-fehérekkel három magyar bajnokságot (1945, 1946, 1947) nyert, s eközben 1948-ig tizenkilencszer szerepelt a válogatottban is – hétszer a MÁV, tizenkétszer az Újpest játékosaként.

Forrás: Megyei Levéltár

Az akkorra a Belügyminisztériumhoz tartozó Újpest 1948 nyarán Hévízen edzőtáborozott, és az egyik vacsoránál a népszerű dizőz, Kovács Erzsébet és Szűcs egymásba szerettek. Mindketten külön-külön is házasok voltak, de a szívük már egymásért dobogott. A hatalom kiszolgálói emiatt folyamatosan zaklatták, vegzálták őket. 1950 szilveszterét is együtt töltötték, ekkor határozták el, hogy együtt hagyják el hazájukat – úti céljuk Olaszország volt, ahol Szűcs a Milanhoz igazolt volna.

A szerelmes párt az ÁVH egy ügynökkel kelepcébe csalta, a határ előtt elfogták őket. Kovács Erzsit börtönbüntetésre, Szűcsöt halálra ítélték, 1951. június 4-én titokban felakasztották és eltemették.

Halálhírét 1989-ig nem hozták nyilvánosságra. A sírjának helye (rákoskeresztúri Új köztemető, 298-as parcella) is államtitok volt. A rendszerváltás után rehabilitálták, ítéletét törvénysértőnek minősítették. A főhadnagy Szűcs 1991-ben posztumusz alezredesi rangot kapott. Egy újpesti általános iskola 1993-ban felvette a nevét. Sírhelyén márványkövet állítottak.

Szolnokon az idősebbek körében él már csak az emléke. A Szolnoki MÁV FC a klub 2016-ban újjáépített Tiszaligeti Stadion avatójának évében egyik edzőpályáját nevezte el Szűcs Sándorról...

Szűcs Sándorról és halálának körülményeiről itt és itt olvashat még bővebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában