Visszatekintés

2022.01.03. 07:00

Remek évet zárt a magyar sport

Kiváló évet tudhatnak maguk mögött a magyar sportolók, akik kiemelkedően szerepeltek az olimpián, illetve 2021 kontinentális és világversenyein. Az MTI segítségével összeszedtük a legnagyobb sportsikereket.

MTI, Varga Balázs

A Szolnoki Dózsa vízilabdacsapata májusban a magasba emelhette az Eurokupa-sikerért járó trófeát Fotó: MTI/Nemzeti Sport

Szerencsére megyei sikereknek is örülhettünk az elmúlt évben, hiszen a Szolnoki Dózsa bizonyult a legjobbnak a vízilabda Eurokupában amellett, hogy a magyar bajnoki címet is begyűjtötte. A zagyvarékasi kötődésű Ecseki Nándor és a szolnoki születésű Szudi Ádám asztaliteniszpáros harmadik lett az Európa-bajnokságon, a Tisza Evezős Egylet versenyzője, Furkó Kálmán Eb-aranyérmet nyert, míg a Szolnoki Kajak-Kenu Klub sportolója, Bodonyi (Had­vina) Dóra olimpiai arany- és bronzérmet szerzett Tokióban. A 28 éves kajakos a poz­nani kontinensviadalon is jól szerepelt, míg klubtársa, Gál Péter ezüstéremnek örülhetett az Eb-n. 

A legnagyobb nemzetközi magyar sportsikerek 

január 13–31.: A magyar férfiválogatott öt győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel az ötödik helyen zárta az egyiptomi kézilabda-világbajnokságot. 

március 5.: Krizsán Xénia ötpróbában bronzérmet szerzett a toruni fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon. 

március 6–7.: A magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók minden idők legeredményesebb szereplésével, hat éremmel, köztük három arannyal fejezték be a hollandiai Dord­rechtben rendezett vb-t. 

április 9–11.: Galambos Péter könnyűsúlyú egypárban, míg a Szabó Bence, Furkó Kálmán alkotta győri–szolnoki duó könnyűsúlyú kettesben nyert aranyérmet az olaszországi Varesében rendezett evezős Európa-bajnokságon. Magyarország két aranyérmével az ötödik helyen végzett az Eb éremtáblázatán. 

április 12–16.: Berecz Zsombor aranyérmet nyert a portugáliai finn dingi-Európa-bajnokságon. 

április 16–18.: Az 52 kilogrammos Pupp Réka és a 90 kilós Tóth Krisztán is bronzérmes lett a lisszaboni cselgáncs-Európa-bajnokságon. 

április 19–25.: Lőrincz Tamás arany-, Sastin Marianna és Kiss Balázs ezüst-, Fritsch Róbert pedig bronzérmet nyert a Varsóban rendezett birkózó-Európa-bajnokságon. 

május 8.: A Szolnok férficsapata nyerte a vízilabda Eurokupa 2020–21-es kiírását: a Tisza-parti együttes ötméteresek után hódította el a trófeát az OSC-vel szemben. A Dózsa a 2017-es BL-sikerét követően a második számú európai kupát is begyűjtötte ezzel. 

május 10–23.: A magyarok 15 éremmel zárták a vizes Európa-bajnokságot. Nyílt vízi úszásban Olasz Anna második, a csapat harmadik lett, akárcsak a szinkronúszók high­light kűrjében a magyar válogatott. A medencés úszóknál 400 méter vegyesen Hosszú Katinka az első, Mi­hály­vá­ri-Farkas Viktória a második helyen végzett, míg 200 méter pillangón Mi­lák Kristóf győzött, Kenderesi Tamás ugyanitt harmadikként zárt. Ka­pás Boglárka 200 méter pillangón védte meg címét Hosszú Katinkát megelőzve. Szabó Szebasztián nyert 50 méter pillangón, illetve a 4x200 méteres női gyorsváltó lett második. Hosszú harmadik volt 200 méter vegyesen. Milák 100 méter pillangón is nyert, Bu­rián Katalin 200 méter háton, Kapás pedig 400 méter gyorson lett harmadik. 

május 14–16.: Valter Attila három napig viselte az összetett éllovasának járó rózsaszín trikót a Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyen. 

május 23–június 4.: Péni István megvédte címét légpuskában az Eszéken rendezett sportlövő-Európa-baj­nok­sá­gon, melyen a Csonka Zsófia, Major Veronika, Sike Renáta összeállítású trió bronzérmet nyert a női sportpisztolyosok csapatversenyében. 

június 3–6.: A magyar versenyzők 18 érmet gyűjtöttek a poznani kajak-kenu Európa-bajnokságon. Ezer méteren első lett a Csipes Tamara, Medveczky Erika kajak­ket­tes, valamint Gazsó Alida Dóra és Kopasz Bálint (mindkettő K–1), a Noé Bálint, Gál Péter, Kulifai Tamás, Dombvári Bence összeállítású kajaknégyes pedig ezüstérmet szerzett. Kopasz 500-on is nyert, ahogy a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra kajakos duó és a Lucz Dóra, Kárász Anna, Csipes, Bodonyi kvartett. Ezen a távon Kozák (K–1) és Balla Virág (C–1) ezüstérmes lett, míg a Balla Virág, Takács Kincső kenuduó a harmadik helyen végzett. Kétszázon is jutott egy arany a magyaroknak Tótka Sándor (K–1) révén, Lucz Dóra (K–1) és a Balla, Takács kettős pedig másodikként zárt. A Lucz Anna, Kiss Blanka páros (K–2) harmadik lett a sprinttávon. 5000 méteren két-két arany- (Bodonyi és Noé Bálint, kajak) és ezüstérmet (Fodor Nicholas és Horányi Dóra, kenu) szereztek a magyarok. 

június 8–14.: A magyar válogatott két arannyal, egy ezüsttel és két bronzzal az éremtáblázat élén végzett a kairói öttusa-világbajnokságon. 

június 10.: A 90 kilós Tóth Krisztián bronzérmet nyert a budapesti Papp László Sportarénában rendezett cselgáncs-világbajnokságon. 

június 15–23.: A részben hazai rendezésű labdarúgó-Eb-n a magyar válogatott a csoportjában 3–0-ra kikapott a címvédő portugáloktól, 1–1-et játszott a világbajnok franciákkal és 2–2-t a németekkel. 

június 24–26.: Ecseki Nándor és Szudi Ádám bronzérmet szerzett a férfi párosok versenyében a varsói asztalitenisz-Európa-baj­nok­sá­gon. 

Ecseki Nándor és Szudi Ádám Fotó: MTI/Nemzeti Sport

június 28–július 7.: Fucso­vics Márton a negyeddöntőig jutott a wimbledoni nemzetközi teniszbajnokságon. 

július 5–11.: A magyar válogatott három arannyal, egy ezüsttel és két bronzzal az élen végzett az oroszországi Nyizs­nyij Novgorodban rendezett öttusa-Európa-bajnokság éremtáblázatán. 

július 23–augusztus 8.: A magyar küldöttség hat arannyal, hét ezüsttel és hét bronzzal az éremtáblázat 15. helyén zárta a tokiói olimpiát. Aranyat nyert Szilágyi Áron (kard egyéni, Milák Kristóf (úszás, 200 m pillangó), Kopasz Bálint (kajak-kenu, K–1 1000 m), Lőrincz Tamás (birkózás, kötöttfogás, 77 kg), Tótka Sándor (kajak-kenu, K–1 200 m) és a Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású kajaknégyes (500 m).

Szilágyi Áron Fotó: MTI/Illyés Tibor

Női kajak négyes: Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra Fotó: MTI/Nemzeti Sport

Második lett Siklósi Gergely (párbajtőr egyéni), Milák Kristóf (úszás, 100 m pillangó), Varga Ádám (kajak-kenu, K–1 1000 m), Berecz Zsombor (vitorlázás, finn dingi), Lőrincz Viktor (birkózás, kötöttfogás, 87 kg), Rasovszky Kristóf (nyílt vízi úszás, 10 km) és Csipes Tamara (kajak-kenu, K–1 500 m). A dobogó alsó fokára állhatott fel a férfi kardcsapat (Szi­lágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András, Gémesi Csanád), Tóth Krisztián (cselgáncs, 90 kg), Kozák Danuta és Bodonyi Dóra (kajak-kenu, K–2 500 m), Kovács Sarolta (öttusa), Hárspataki Gábor (karate, 75 kg), valamint a női és a férfivízilabda-válogatott. 

augusztus 24–szeptem­ber 5.: A magyar küldöttség hét arannyal, öt ezüsttel és négy bronzzal a 18. helyen végzett a tokiói paralimpia éremtáblázatán. Győzött Veres Amarilla (párbajtőr), Pálos Péter (asztalitenisz), Illés Fanni (100 m mell), Ek­ler Luca (távolugrás), Konkoly Zsófia (100 m pillangó), Pap Bianka (100 m hát) és Kiss Péter Pál (K–1 200 m). Második lett Konkoly (400 m gyors és 200 m vegyes), Pap (400 m gyors és 200 m vegyes), valamint Osváth Richárd (tőr), míg harmadikként zárt Szvi­tacs Alexa (asztalitenisz), Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Mező Boglárka és Dani Gyöngyi (tőrcsapat), Dávid Krisztina (légpisztoly) és Varga Katalin (K–1 200 m). 

szeptember 16–19.: A magyar válogatott hat arannyal, nyolc ezüsttel és négy bronzzal fölényesen az élen végzett a koppenhágai kajak-kenu világbajnokság éremtáblázatán. Győzött a Kozák Danuta, Csipes Tamara duó (K–2 500 m), Gazsó Alida Dóra (K–1 1000 m), a Lucz Anna, Csizmadia Kolos kettős (K–2 vegyes 200 m), továbbá a kajakos Noé Bálint és Kőhalmi Emese, valamint a kenus Adolf Balázs 5000 méteren. Második lett Kopasz Bálint (K–1 1000 m), Lucz (K–1 200 m), a Kiss Blanka, Lucz páros (K–2 200 m), a Kozák, Csipes, Kárász Anna, Gazsó összeállítású női kajaknégyes, Csipes (K–1 500 m), a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenuduó (C–2 500 m), az 500 méteres női kenunégyes (Balla Virág, Takács Kincső, Gönczöl Laura, Opav­szky Réka) és Kis­bán Zsófia (C–1 5000 m). Adolf (C–1 1000 m), a Noé, Kulifai Tamás kettes (K–2 1000 m), a Bra­ga­to Gia­da, Nagy Bianka duó (C–2 200 m) és a Korisánszky Dávid, Takács Kincső vegyes páros (C–2 200 m) bronzérmet vehetett át. 

november 2–7.: A magyar küldöttség három arannyal, valamint egy-egy ezüsttel és bronzzal zárta a kazanyi rövid pályás úszó-Európa-bajnokságot. Szabó Szebasztián 100 méter pillangón, 50 méter gyorson és 50 méter pillangón diadalmaskodott, utóbbi számban világcsúccsal. Milák Kristóf 200 méter pillangón második, míg Kós Hubert 400 méter vegyesen harmadik lett. 

 

A Szolnoki Dózsa vízilabdacsapata májusban a magasba emelhette az Eurokupa-sikerért járó trófeát

Fotók: MTI, Nemzeti Sport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában