Multisport

2022.07.12. 20:49

Csikós Zsóka harmadikként végzett a birminghami világjátékokon

Az elmúlt pénteken kezdődtek meg az egyesült államokbeli Birminghamben a 11. világjátékok küzdelmei, melyen 59 magyar sportoló érdekelt. Köztük a maratoni kajakos, Csikós Zsóka is vízre tette hajóját. A Szolnoki KKK 20 éves versenyzője a harmadik helyen ért célba a 3,4 kilométeres viadalon, amelyen honfitársa, Kiszli Vanda diadalmaskodott.

Varga Csaba

A második helyezett, spanyol Eva Barrios mellett örülnek a magyar lányok a dobogón: Kiszli Vanda (középen) aranyérmes, Csikós Zsóka (jobbra) bronzérmes lett a világjátékokon

Fotó: Freschli József

Egy kis ismertető az elejére: az olimpia műsorán nem szereplő sportágakat felvonultató világjátékokat az olimpiához hasonlóan négyévente rendezik meg, mindig az ötkarikás játékokat követő esztendőben, és mivel a tokiói olimpiát el kellett halasztani a pandémia miatt, ez a multisportesemény is csúszott egy évet. A birminghami a 11. a világjátékok sorában, az elsőt 1981-ben, az ugyancsak egyesült államokbeli Santa Clarában rendezték meg. 

A maratoni kajakosok rövidkörös versenyének távja 3,4 kilométer, amelyben két futótáv is van. A lebonyolítás szerint a 20-20 fős női és férfimezőnyt is két-két előfutamba osztották be, melyekből az első öt helyezett automatikusan kvalifikálta magát a döntőbe, de az időeredmények alapján további öt versenyző is továbbjutott. 

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség hivatalos honlapja szerint a mieink azonban semmit sem bíztak a stopperórára, mindhárman egyenes ágon jutottak a döntőbe. A hölgyeknél előbb Csikós Zsóka, majd nem sokkal később a szám kétszeres világbajnoka, Kiszli Vanda is futamgyőztesként jutott tovább. A férfiaknál Noé Bálint az első előfutamba kapott besorolást, amelyben végül ötödik lett, így ő is készülhetett a fináléra, amelyben ugyancsak az ötödik helyen haladt át a célvonalon. 

A hölgyek döntője hétfőn magyar idő szerint 23 órakor rajtolt. A hölgyeknél Kiszli Vanda a végén nagy fölénnyel, 15:22,46-os idővel győzött. A második helyért szoros csatát vívott egymással Eva Barrios (15:34,49) és Csikós Zsóka (15:34,68), s bár végül a spanyol lány lett az ezüstérmes, a szolnokiak kiválósága megérdemelten szerezte meg a harmadik helyet. Szép eredményt ért el Zsóka, különösen azért is, mert jóval kevesebb ideje volt felkészülni erre a versenyre, mint vetélytársainak. 

A fiatal versenyzőnek nem idegen a maratoni táv

– Örülünk Zsóka szép szereplésének, amellyel bronzérmet szerzett az amerikai világjátékokon – mondta lapunknak a Szolnoki Kajak-kenu Klub vezetőedzője, Hadvina Gergely.

– Az elmúlt időszakban a felnőttek között kifejezetten jó eredményeket ért el a síkvízi versenyeken, szerencsére nem idegen számára a maratoni táv, hiszen már két éve is a második helyen végzett az ifjúsági világbajnokságon. Most újból bebizonyította, hogy sokoldalú kajakos, és lehet rá számítani. Reménykedünk, hogy a hosszabb távon, a 21 kilométeres viadalon is az élmezőnyben fog végezni. Utána pedig koncentrálhat újra a síkvízi megméretésekre, a felnőtt-Európa-bajnokságra és az U23-as világ­bajnokságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában