Gyász

2022.09.15. 09:21

Elhunyt a kajakkirály, Csapó Géza

Hetvenegy éves korában elhunyt Csapó Géza, a szolnoki származású olimpiai ezüst- és bronzérmes, hatszoros világbajnok kajakozó.

Varga Csaba

Fotó: MTI

Kajakkirály, így hívták egykoron Csapó Gézát, a Szolnoki MTE, majd a SZEOL AK kiválóságát, aki nemcsak a vizet, hanem az érmeket is szorgalmasan lapátolta pályafutása során. Két olimpián járt, 1972-ben Münchenben bronzérmet, míg négy év múlva Montrealban ezüstérmet szerzett. Világbajnokságokon hatszor állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, tizenháromszoros magyar bajnok. 

Nem mellesleg 1973-ban az Év Sportolójának is megválasztották hazánkban.

Csapó Géza a Szolnoki MTE színeiben, Sipula József edző tanítványaként kezdett el kajakozni, 1972-ben már többszörös magyar bajnokként, világbajnokként és olimpiai bronzérmesként igazolt el Szegedre. A SZEOL soraiban is remekelt, hiszen, 1976-ban, a montreáli olimpián ezüstérmet, majd további világbajnoki címeket szerzett 1980-ig tartó pályafutása során.

Sportpályafutása alatt a tanulást sem hanyagolta el, elvégezte a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola pedagógiai szakát, majd a Testnevelési Főiskolán kajak-kenu szakedzői diplomát szerzett. Visszavonulása után Szegeden sportiskola igazgató, módszertani osztályvezető, majd a kajak–kenu szakosztály vezetőedzőjeként dolgozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában