Cselgáncs

2023.03.06. 19:00

Bronzéremmel zárt a szolnoki származású Özbas Szofi Üzbegisztánban

A hétvégén rendezték az olimpiai kvalifikációs Grand Slam-versenyt Taskentben, ahol szép eredményekkel zártak a magyar dzsúdósok.

Kovács Levente

Özbas Szofi bronzéremmel zárt a taskenti versenyen, ezzel újabb lépést tett az olimpiai kvalifikáció felé

Fotó: ijf.org

A torna nyitónapján az 52 kilogrammos súlycsoportban Pupp Réka első kiemeltként az első kört kihagyta, de a másodikban sem kellett tatamira lépnie, ugyanis kazah riválisa nem tudott kiállni ellene. A negyeddöntőben a portugál Joana Diogo sem jelentett akadályt a paksi cselgáncsozónak, két és fél perc alatt vazaarival eldöntötte a találkozót. Az elődöntőben a kétszeres világbajnok japán, Sisime Aitól viszont kikapott, így a bronzéremért kellett megküzdenie. A harmadik helyért vívott mérkőzésen újabb ibériai ellenfelet kapott Pupp, akit mindössze 25 másodperc után leléptettek, így Réka megszerezte a magyar küldöttség első érmét a versenyen.

Özbas Szofi a 63 kg-os súlycsoportban üzbég, kazah és kubai riválist legyőzve jutott be az elődöntőbe, ahol Pupphoz hasonlóan japán ellenfél várt a magyar versenyzőre. Sajnos neki sem sikerült túljutni a felkelő nap országából érkezett dzsúdóssal, így Szofinak is a harmadik helyért kellett tatamira lépnie. A bronzmeccsen a francia Devitry várt a szolnoki lányra, akit hosszabbításban ipponnal győzött le és ezzel megszerezte a második magyar érmet a versenyen.

A taskenti viadal legfényesebb medálját a ceglédi Ungvári Attila érte a 81 kilogrammosok közt. A nyolcad- és a negyeddöntőben is ipponnal nyert Ungvári, és nem tett másképp az elődöntőben sem, akkor az üzbég Muszo Szobirovot fektette két vállra. A döntőben Shamil Borchasvilival kellett megküzdenie Attilának, akitől tavaly, a taskenti vb-n kikapott, viszont idén a magyar versenyző vissza tudott vágni, és ezzel megszerezte Magyarország első Grand Slam-győzelmét az idei évben.

A 90 kilósok közt a szintén szolnoki kötődésű Gőz Roland sajnos az első meccsén vereségett szenvedett, így számára hamar véget ért a torna. Nem úgy klubtársának, Tóth Krisztiánnak. Az MTK cselgáncsozója montenegrói és kirgiz ellenfele után három üzbéggel találkozott, – szerencsére azonban nem egyszerre – kettőt közülük le is győzött, így Pupphoz és Özbashoz hasonlóan Tóth is bronzéremmel távozott Taskentből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában