Jégkorong

2023.03.07. 06:55

Pályájuk és pénzük nincs, de lelkesek és sikeresek a szolnoki orkák

A 3x3-as országos bajnokság hat legjobb csapata közé már biztosan bejutott a szolnoki hokiegyesület U14-es és U16-os csapata is, amelynek fiataljai a sportág meghonosítói is lehetnek a vármegyeszékhelyen.

Rózsa Róbert

A Szolnok Orcas U14-es és U16-os csapata is bejutott az országos bajnokság közép szakaszába

Fotó: Beküldött fotó

Vízilabdázni meglehetősen nehéz víz nélkül, ugyebár. Mint ahogy a diszkoszvetés sem könnyű mutatvány diszkosz híján.

Szolnokon mégis van egy jégkorong-egyesület, amely annak ellenére jegyez ragyogó eredményeket a 2022-2023-as idényben, hogy még állandó pályájuk sincs.

A Szolnok Orcas Hockey Club fiataljairól van szó, akik – amikor tudnak – a Szandai réten felhúzott ideiglenes jégpályán készülnek, egyébként jászberényi, szarvasi és hatvani albérletbe járnak.

– Jég nélkül ezt a sportot nem lehet csinálni. Mi jég és pénz nélkül vagyunk. Ellenben rengeteg tehetséges gyerekünk van – összegzett kérdésünkre az orkák szakvezetője. Bálint Arthur szerint a klubot a gyerekek lelkesedése viszi előre, akik mindig nyerni akarnak. Mellettük a szülőkre tudnak támaszkodni, akik segítenek is, a csapat szállításától egészen a szendvicsek elkészítéséig.

Mégis, a 3x3-as országos bajnokságban az U16-os és az U14-es korosztályban is a középszakaszba jutottak, az U14-ben ráadásul már ott vannak a rájátszásban is, a legjobb négy csapat között, ahová másodikként jutottak be.

Az U16-osok egyébként megnyerték az alapszakaszt, ám egy óvás következtében egy mérkőzést elvesztettek, így végül harmadikként zártak.

 

Nagy reményeket fűzünk a folytatáshoz

 

– tette hozzá Bálint Arthur.

A 3x3-as ligát egyébként kispályán játszák, teljesen más szabályokkal, mint a nagypályás hokit. Összesen három mezőnyjátékos és egy kapus van pályán egy csapatban, nincs les, kötelező viszont egy percenként sort cserélni. Kiállítás esetén még nehezebb helyzetben maradnak a mezőnyjátékosok, olyankor kettejüknek kell megoldani a védekezést.

Mindezek miatt – és mert 3x15 percig tart egy találkozó – sokkal gyorsabb, pörgősebb a játék, amely emberfogásra, letámadásra épül. Ehhez az erőnlétet nyáron szerzik meg a szolnoki gyerekek, heti háromszori edzéssel. Télen már a taktikai gyakorlatoké, és a játékelemek rutinná kovácsolásáé a főszerep.

Talán nem meglepő: hosszútávon egy állandó pályáról álmodnak az orkák. Ez – úgy látják – nagyjából 110-120 millió forintból válhatna valóra, amelyhez 30 millió forintos önkormányzati önerőre lenne szükség. Ebből kijönne egy 60x30 méteres pálya, ami szerintük kezdésnek tökéletes lenne.

– Mindez azért lenne fontos – vélte Bálint Arthur –, mert Szolnoknak – ellentétben mondjuk Jászberénnyel – nincsen hokitörténete. A nálunk edző gyerekek a szolnoki jégkorongozás úttörői lehetnének, mindemellett a fiatalokat is lenne hol korcsolyázni tanítani.

Ahogy tud, segít az önkormányzat

Megkérdeztük a szolnoki önkormányzatot, hogyan támogatja a város hokisait. Pókász Endre, a polgármesteri hivatal koordinációs és kommunikációs osztályvezetője elmondta, az önkormányzat évek óta támogatja az egyesületet, az idei télen is 5 millió forintot fordított a szolnoki jégpálya üzemeltetésére. Reméljük, hogy egy kedvezőbb gazdasági helyzetben ez a támogatás szintet léphet majd – fogalmazott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában