Galériával

2023.04.29. 07:54

Ultratriatlonista legenda életrajzi könyvét mutatták be Szolnokon

Riválisának szitkozódása ihlette a címét annak a könyvnek, ami Szőnyi Ferenc világbajnok ultratriatlonista történetét mutatja be. A mű – amelyet először mutattak be Szolnokon –őszintén tárja olvasói elé egy nem mindennapi ember sikereit, kudarcait, egy kanyargós életutat, amely az ácsi disznóóltól a gyümölcsöző vállalkozásokon át házassága zátonyra futásáig, törvénytelen gyermekig, és egy későn érkező, de annál lehengerlőbb sportkarrierig vezet.

Rózsa Róbert

Szőnyi Ferenc

Fotó: Mészáros János

Szőnyi Ferencnek regényes története van. Szó szerint, a róla készült életrajzi kötetet bárki kézbe is vehette Szolnokon, a Verseghy Ferenc Könyvtárban pénteken tartott könyvbemutatón. De ez nem teljesen adja vissza a valóságot. A ma 58 esztendős Szőnyi Ferenccel ugyanis annyi minden történt élete során, hogy szinte könyvsorozatért kiált.

Bravúr volt tehát az ultratriatlonos világbajnok történetét egyetlen műben megírni. Ezt a bravúr egy másik világbajnok hajtotta végre: a vb mellett Európa-bajnoki címet is szerző öttusázó, újságíró, a Nemzeti Sport korábbi főszerkesztője, Kálnoki Kis Attila.

A szerző és a főszereplő egymásra találása – mondhatni – adta magát. Ahogy Szőnyi neve egyre vastagabb betűkkel íródott be az ultratriatlon históriájába, megjött az újságírói interjúkérelem Kálnoki Kistől. A beszélgetés olyan jól sikerült, hogy végül ez vezetett az életrajzi mű megírásához. No meg persze az a józan ésszel nehezen, vagy inkább semennyire felfogható kilométerszám, amit Szőnyi Ferenc futva, úszva és kerékpáron addig, és azután is teljesített.

 

A könyv mindenesetre feltárja például, milyen harminc nap alatt harminc Ironmant teljesíteni: ez közel 4 km úszást, 180 km kerékpározást és egy maratont jelent naponta.

 

Noha Szőnyi elmúlt éveit az emberi állóképesség végső határán töltötte, maga a főszereplő is elmondta a könyvbemutatón, a történet valójában nem – csak – erről szól. – Ez nem sportkönyv. Nincsenek benne számok a tempóról, részidőről. A versenyszellem a lényege – foglalta össze Szőnyi, aki mentalitását édesapjától kapta, akivel – mint mondta – mindent versenyben csináltak.

Küzdőszellemet persze – amint a könyvből is kiderül – nem csak örökölt, szerzett is. Az ácsi disznóólban végzett munkától indult, de sikeres vállalkozóvá, üzletemberré vált. Majd többször bukott, az üzleti és a magánéletben is. Ám mindkettőből fel tudott állni, utóbbiból új szerelem, házasságon kívüli gyerek, és világbajnoki címben csúcsosodó sportpályafutása is származott.

Ha már származás: a kötet a Szőnyi Ferenc, The Racemachine nevet kapta. Mégpedig azért, mert egy bonyhádi dupla-Ironman viadalon a még feltörekvőben lévő magyar versenyző levakarhatatlanul loholt a világ legjobbjainak nyomában. Egyikük, egy német ultrás megelégelte, hogy sehogy sem tudja lerázni Szőnyit, és magából kikelve, idézhetetlen szavak kíséretében vágta a fejéhez, hogy „te egy versenygép vagy”.

A mű keletkezését egyébként, mint sok minden mást, a koronavírus-járvány egy időre félbeszakította. Sajnos közben megszakadt Szőnyi pályafutása is, mivel versenyzés közben elütötték autóval, és súlyosan megsérült. A sokszoros Ironman így a szó szoros értelmében vasemberré vált: hat csavar és egy fémlemez tartja egyben jobb lábát. Futni azóta sem tud, de kerékpározni már igen, (nyáron rajthoz is áll majd, egy laza 1800 kilométeres versenyen), és hiszi, nyer még abszolút ultratriatlon-versenyt.

De hogyan is gondolná másképp? A civilként építési vállalkozóként befutott Szőnyi Ferenc több tucat országban versenyzett, bejárta a világot, csúcsokat döntött, másokét és sajátjait egyaránt.

 

Bár gazdasági sikereim voltak, vannak, és talán még inkább lettek volna, ha csak arra összpontosítok. De azokat az élményeket, amiket az elmúlt 15 évben szereztem, lehetetlen volna megvásárolni

 

– fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában