Kajak-kenu

2023.06.14. 19:00

A Jászkunság legjobbai is vízre teszik hajóikat az Eb és vb válogatón

Három napon át, csütörtöktől szombatig pezseg víz majd a szegedi Maty-éri pályán, ahol a II. felnőtt, U23-as, Ifjúsági és para kajak-kenu válogatót rendezik meg, amely para szakágban egyben magyar bajnokságnak is minősül majd.

Varga Csaba

A szolnokiak kiválósága, Bodonyi Dóra versenyről-versenyre építi fel magát

Forrás: mkksz.hu

A seregszemlén ötven klub nem kevesebb, mint 397 versenyzője teszi vízre hajóját. Mint, ahogy azt az elmúlt évtizedekben is megszokhattuk vármegyénk egyesületei: a Szolnoki Kajak-Kenu Klub, a Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola és a City-Gas Tiszafüredi SE legjobbjai is érdekeltek lesz a megméretésen, sőt többen éremesélyesként fognak indulni.

A szegedi esemény a közelgő június 21-24. közötti krakkói Európa Játékokra és az augusztus 23-27. közötti duisburgi világbajnokságra kvalifikál majd a felnőtt mezőny számára. Az első válogatónak három héttel ezelőtt szolnoki Holt-Tisza-parti pálya adott otthont. Akkor a Szolnoki KKK olimpiai bajnoka, Hadvina Dóra K1 500 méteren ötödik, míg klubtársa, az U23-as korú Csikós Zsóka hetedik lett. Az előbbi hölgy párosban az újpesti Rendessy Eszterrrel az oldalán harmadik volt legutóbb. Az eredmények ismeretében Hadvina Dóra részéről jobb eredmények kellenek, ha két esztendő múltán ismét világversenyeken akar indulni. Dóra mentségére legyen mondva, a tavalyi évben nem versenyezett, hiszen tíz hónapja adott életet kislányának. Szépen versenyről-versenyre építi fel magát, egy biztos a csütörtökön rajtoló válogató sok mindenre választ adhat számára is.

Ugyancsak kemény megméretések várnak a szolnokiak másik kajakosára, a 22 esztendős Csikós Zsókára, aki tavaly emlékezetes évet zárt, ugyanis korosztályában, az U23-sok és a felnőttek között egyaránt dobogós helyezéseket szerzett a világversenyeken. Idén pedig maratoni ob-t nyert párosban.

– Nem fogok unatkozni, hiszen a felnőttek között egyesben 500, 1000 és 5000 méteren, míg az U23-ban az 500 méteren induló négyesben fogok rajtolni – újságolta honlapunknak Zsóka, akit már a verseny helyszínén Szegeden értünk utol. 

Stabil a formám, ami jó dolog a felnőtt versenyeken egyesben is rendre döntős vagyok. Innen kell majd előrelépnem. A felnőtteknél még nincs Kozák Danuta, de szülés után visszatért a két olimpiai bajnok csapattag, Csipes Tamara és Hadvina Dóra, lehet mondani tavaly óta még erősebb mezőny. Mindenki fejlődött az elmúlt egy évben, velük együtt én is lépegetek előre, remélem jó eredményekkel rukkolók ki a válogatón.

Azt tudni kell, hogy a felnőttek mellett az U23 és ifjúsági korosztály számára is nagy tétje van a megméretésnek. A Szegeden elért eredmények után hírdetik majd ki az utánpótlás világversenyekre utazó keretet. A program szerint Július 5-9. között ifjúsági és U23-as világbajnokságot rendeznek az olaszországi Auronzóban, majd a hónap végén a portugáliai Montemor-o-Velhóban tartják az Európa-bajnokságot.

Hamár az utánpótlásnál tartunk a Szolnoki Sportcentrum-SI versenyzői közül a kenus Kis-Batka Imola Johanna a legutóbbi válogatón harmadik volt az U18-as döntőben. Ugyanebben a korosztályban és szakágban Papp Áron, a kajakosoknál Mátyás Hanna és Varga Bence, valamint Nagy Dorka (Szolnoki Kajak Kenu Klub) okozhat kellemes meglepetést.

A tiszafüredi kajakosok részéről legutóbb Borbély László az U18-as K2 1000 méteren, valamint Pető Hanna sem talált legyőzőre ugyanezen táv versenyén. Természetesen társaik is a jó szereplés reményében indulnak a szegedi válogatón.

A para szakágban is a második válogató következik, amely egyben országos bajnokság is lesz. A tiszafürediek kiváló kajakosa, Kiss Erik a KL3 200 méteren éremesélyesként lapátol majd a Maty-éri versenypályán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában