Kosárlabda

2023.06.15. 07:00

A nap, amikor az Olaj legyőzte az NBA ünnepelt sztárját, Nikola Jokicsot

Nikola Jokicsot napjainkban a világ legjobb kosárlabdázói között tartják számon. Nem véletlen, hiszen vezérletével idén a Denver Nuggets megnyerte az észak-amerikai profi kosárlabdaligát (NBA). Talán kevesen emlékeznek rá, de a szerb klasszis nyolc évvel ezelőtt pályára lépett Szolnokon, az Olaj ellen egy Adria-liga mérkőzésen. Már akkor is látszott, hogy rendkívül tehetséges, hiszen 19 évesen a mezőny egyik legjobbja volt.

Kovács Levente

Nikola Jokics (jobbra) már 2015-ben is kiemelkedett a mezőnyből

Forrás: MW Archív

Fotó: Mészáros János

Aki szereti a kosárlabdát annak aligha kell bemutatni Nikola Jokicsot, hiszen az utóbbi években szinte minden róla szól az NBA-ben. Kedd hajnalban a szerb klasszis vezérletével a Denver Nuggets megszerezte története első bajnoki címét, ráadásul Jokicsot választották a finálé legjobb játékosának, köszönhetően annak, hogy az öt meccsen 30,2 pontot, 14 lepattanót és 7,2 asszisztot átlagolt. 

Mindemellett a szerb óriás 2021-ben, és 2022-ben is az alapszakasz legjobbja volt, ötször került be az All Star-csapatba, nyolc év alatt pedig a liga egyik, ha nem a legjobb játékosává nőtte ki magát.

A 19 éves Jokicsot 2014-ben a második kör 41. helyén választotta ki a Denver Nuggets a drafton, azonban ezt követően még egy évet Szerbiában, a Mega Leksz csapatánál töltött. A 2015/2016-os szezon végén harmadik lett az év újonca szavazáson az NBA-ben, első idényében 10 pontot, 7 lepattanót és 2,4 asszisztot átlagolt. Számai pedig az idő előrehaladtával csak nőttek, idén például közel tripla dupla mutatót hozott meccsenként (24,5 pont, 11,8 lepattanó, 9,8 assziszt).

Az Egyesült-Államokban Jokics igazi közönségkedvenccé vált egyedi mozgáskultúrájának, egyszerű személyiségének és humoros megszólalásainak köszönhetően. Illetve természetesen kiváló teljesítménye miatt is, hiszen a 28 éves center szinte megállíthatatlannak tűnik a ligában.

Legalábbis napjainkban, ugyanis nem mindig volt ez így. Kilenc évet kell visszamenni az időben, amikor Nikola Jokics először járt a Tiszaligeti Sportcsarnokban. A Szolnoki Olaj 2014. márciusában a Mega Vizura csapatával találkozott az Adria-ligában, és bár a szerbek megnyerték a mérkőzést 66–61-re, Jokics ekkor még csak csereembere volt csapatának, mindössze két pontig jutott. 

Egy évvel később azonban már jóval nagyobb szerep hárult a centerre, 2015. február 7-én a Szolnoki Olaj a Mega Leksz együttesét – korábbi nevén Mega Vizura – fogadta a Tiszaligetben. 

Ez volt a piros-feketék utolsó és egyben legsikeresebb szezonja az Adria-ligában, a hetedik helyen zárták az idényt, tizenkét győzelemmel. 

Visszatérve a találkozóra, az Olaj várta kedvezőbb helyzetből a mérkőzést, mely sokáig kiélezett küzdelmet hozott, a szerb gárda az akkor még 19 éves Jokicsra építette játékát, így nem volt meglepő, hogy a "Joker" becenévre hallgató játékos volt csapata legeredményesebbje 27 ponttal és 15 lepattanóval. 

A mérkőzés végig szoros volt, az első félidőben Lazeric Jones 14 pontjával vezére volt a szolnokiaknak, de a szerbek – Nikola Jokics révén –  tudták tartani a lépést. A felek fej-fej mellett haladtak harmadik negyedben is, az utolsó játékrészben viszont Teddy Gipson, Sztrahinja Milosevics és Vojvoda Dávid kosarainak köszönhetően el tudott szakadni a Leksztől az Olaj, amely így 88–77-re megnyerte az összecsapást. 

Jokics együttese legeredményesebb játékosaként már akkor is megmutatta kivételes képességét, nem véletlen, hogy abban a szezonban az Adria-liga legjobb játékosának, és legnagyobb ígéretének is megválasztották.

Az említett összecsapáson Keller Ákosnak volt az egyik legnehezebb feladata az Olaj játékosai közül, hiszen neki kellett megfognia Jokicsot és elmondása szerint már akkor is látszott rajta, hogy kivételes játékos válhat belőle.

Látszott rajta, hogy tud kosarazni, bár fizikálisan akkor még nem tűnt kiemelkedőnek 

– emlékezett vissza a szerb világklasszis elleni párharcra Keller Ákos, aki akkoriban az Olajbányász centereként többször is összecsapott Jokiccsal. – Az viszont érződött rajta, hogy befuthat, hiszen nagyon tolták őt akkoriban – tette hozzá a Falco játékosa. Mint mondta, amiatt is emlékszik a Jokics elleni csatákra, mert az Olaj szolnoki győzelme után draftolta a szerbet a Denver. – Összességében örülök neki, hogy ilyen sikereket ért el – összegzett Keller Ákos. 

Szolnoki Olaj KK– Mega Leksz 88-77 (22-24, 27-23, 15-17, 24-13)

Tiszaligeti Sportcsarnok, 1200 néző

Vezette: Petar Obradovic, Tomislav Vovk, Haris Bjedic

Szolnoki Olaj KK: Gipson 18/12, VOJVODA 20/12, Milosevics 8, Lee 9/9, KELLER 11/3 Csere: JONES 18/6, Báder 2, Rakics 2. Vezetőedző: Dragan Alekszics, edző: Andrius Jurkunas

Mega Leksz: MILJENOVICS 12/6, ZAGORAC 15/3, Keselj 6, Nikolic 2, JOKICS 27/12 Csere: Jaramaz 5/3, Djokovics 7/3, Krisztics 3/3, Simovics -, Veljkovics -. Vezetőedző: Dejan Milojevics

Kipontozódott: Vojvoda (38. perc) 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában