Vízilabda

2023.09.22. 07:30

Brutális kupahétvége vár a Dózsára

Vármegyénk egyetlen nemzetközi kupában induló csapata, a Szolnoki Dózsa Praktiker péntektől vasárnapig a franciaországi Tourcoingban az Eurokupa selejtezőjében lesz érdekelt. A Tisza-partiaknak két francia és egy olasz együttessel kell megküzdeniük a továbbjutást jelentő első két hely valamelyikért.

Varga Csaba

A szolnoki legénység felkészülten várja az EK mérkőzéseket

Fotó: Kiss János

A második számú európai klubtorna hétvégi selejtező tornáin a Szolnok mellett további négy magyar legénység száll medencébe.

Közülük a címvédő Vasas és a BVSC a B jelű négyesben a német Ludwigsburggal és a spanyol Mataróval harcol majd a továbbjutásért Ami óriási előny a magyar csapatok számára, hogy a tornát a BVSC Szőnyi uszodájában rendezik meg. A Bp. Honvédra és az OSC -re sem várnak világverő csapatok Athénban, ahol a  görög Panionios, a német Sharks Hannover és a spanyol Echeyde lesznek a vetélyársaik az E csoportban.

Bár sorsoláskor kiemelt volt a 2021-ben Eurokupa-győztes Szolnoki Dózsa, ennek ellenére nehéz csoportba kaptak besorolást Jannsik Dávidék, akik a házigazda Tourcoing mellett az ugyancsak francia Pays d’Aix Natation, valamint  az olasz Pallanuoto Trieste ellen harcolhatják ki a főtáblára jutást.

Néhány esztendeje még egy kézlegyintéssel el lehetett intézni a francia klubcsapatokat a nemzetközi vizeken, mostanság sokat változott a helyzet.

Közülük a Marseille évek óta a Bajnokokok Ligájában szerepel, idén már a legjobb nyolc közé vágynak, épp ezért igazoltak két magyar világbajnokot, Angyal Dánielt és Manhercz Krisztiánt. Az utóbbiak jó szereplése hatására a délszláv játékosokkal megspékelt Tourcoing indulhatott a BL-selejtezőjében, dubrovniki csoportban nem kis meglepetésre  10–5-re legyőzték  az OSC-t, ám a továbbjutásért vívott harcban simán, 17–8-ra kikaptak a horvát házigazdáktól. Legismertebb játékosok, a szerb olimpia bajnok kapus, Braniszlav Mitrovics, aki tíz évig védett a magyar OB I.-ben, Egerben és tavaly az EK-győztes Vasasban. Hazájuk bajnokságában két meccset tudtak le idáig, előbb előbb idegenben a Pays d’Aix Natationt 16–9-re verték, majd a Sete elleni 16–10-es hazai győzelemmel hangoltak az EK-tornára.

Pays d’Aix nem ismeretlen a Dózsának egy éve a siracusai selejtezőben találkoztak a felek, ahol 11–7-re nyertek a mieink. Ugyancsak jó ismerős az olasz Trieszt alakulta, amellyel az EK tavalyi negyedöntőjének oda-visszavágós csatájában mérkőzött a Dózsa. Az olaszok két egygólos (13–12, 11–10) győzelemmel jutottak a négy közé, ahol azonban alulmaradtak a szintén olasz Savonával szembeni párharcban.  Formájukról nem sokat tudni, mert a Serie A pontvadászata majd a jövő hétvégén indul.

A magyar élvonal viszont már túl van két fordulón, a Dózsa mindkét meccsét megnyerte előbb Szegeden 15–9-ra, majd a Tiszaligetben a Miskolccal  szemben 11–7-re nyertek. Péntektől viszont már nemzetközi szintéren akarnak helytállni a szolnokiak.

– Felkészültünk, ami munkát elterveztünk azt elvégeztük – mondta lapunknak Hangay Zoltán, a Dózsa edzője. – Igyekeztünk feltérképezni vetélytársainkat. Közülük a Tourcoing letette névjegyét azzal, hogy ötgóllal legyőzte az OSC-t, állományukban a három francia vízipólós mellett délszláv és román légiósok szerepelnek.   A Pays d’Aix és a Trieszt állománya nem sokban változott az elmúlt egy évben. Kőkemény , fizikális nagy csatákra számítunk mindhármuk ellen. Sajnos Kovács Gergő családi okok sajnos nem tathat velünk, de nélküle is ki akarjuk harcolni a továbbjutást.

A C-csoport programja

Péntek:  Szolnok–Tourcoing,  18.30,  Pays d’Aix–Trieszt, 20.30

Szombat: Tourcoing–Pays d’Aix, 14.30, Szolnok–Trieszt, 16.30

Vasárnap: Szolnok–Pays d’Aix, 14.45, Tourcoig–Trieszt, 16.30

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában