Evezés

2023.09.12. 20:00

„Nincs miért szégyenkeznünk” – reális eredményt hozott a szolnokiaknak a vb

Nem szerzett olimpiai indulási jogot a múlt heti, belgrádi kvótaszerző világbajnokságon a szolnoki evezősök alkotta normálsúlyú kettes, míg a szintén szolnoki Furkó Kálmán a – nem olimpiai szám – könnyűsúlyú ketteseknél ezüstérmet nyert. A szolnokiak edzője úgy látja, reális eredmények születtek a Száván.

Rózsa Róbert

Juhász Adrián (balra) és Simon Béla a célban, a belgrádi világbajnokságon. Edzőjük szerint reális eredmény a 20. helyük

Fotó: hunrowing.hu

– Reális eredmény született. A fiúk mindent megtettek a kvótaszerzésért, de ezúttal nem jött össze. A huszadik helyezést el tudjuk fogadni, nincs miért szégyenkezni – összegzett lapunk érdeklődésére Molnár Dezső, a Szolnoki Sportcentrum – Sportiskola és a Tisza Evezős Egylet vezetőedzője. A szakembert annak kapcsán kérdeztük, hogy a múlt heti evezős világbajnokságon tanítványai, a sportcentrumos Simon Béla és Juhász Adrián alkotta magyar kormányos nélküli kettes D döntős volt, és összességében a huszadik helyen végzett a belgrádi világbajnokságon.

Mint a szakvezető elmondta, a fiúknak sem volt kellően stabil a teljesítménye, de fontos az is, hogy az elmúlt években rendkívül besűrűsödött, tömörré vált a mezőny a kormányos nélküli ketteseknél. Öt-hat másodpercen belül 12-13 hajó is van, ez az öt-hat másodperc pedig pályáról pályára változhat az egységek között.

– Sok múlik azon, ki mennyire fáradt el, ki mennyi ideig tudott regenerálódni – mondta a szakvezető, aki tavalyig a magyar válogatott szövetségi kapitánya is volt. Hozzátette, nem érezte az átütőerőt a kettesnél. Ugyanakkor végig oldalszeles, nagyon rossz pályákat kaptak, ami döntően befolyásolta a verseny kimenetelét. A belgrádi világbajnokságot például az a svájci egység nyerte, amelyet a tavalyi Európa-bajnokságon megverte a Simon, Juhász kettes – mutatott rá.

Hogy a pótkvalifikációt vállalják-e, azt egyelőre nem döntötték el. – Nem tudjuk egyelőre, mi lesz, a versenyzők döntésétől is függ, miként folytatjuk – tette hozzá.

A világbajnokságról az ezüstérmet hazahozó Furkó Kálmán (Szolnoki Sportcentrum), valamint Szabó (GYAC) alkotta könnyűsúlyú kettesek kapcsán a vezetőedző úgy értékelt: „hozták a kötelezőt”. Mint mondta, amióta szó van róla, hogy a szám kikerül a programból, nem indít hajót annyi ország. Ami szerinte azért is kár, mert ha többen indulnának, akkor is ugyanez a végeredmény születne. Molnár Dezső ennek kapcsán emlékeztetett, a Furkó, Szabó kettes az idei egyetemi világjátékokon is megszerezte a bronzérmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában