Kézilabda / Galériával

2023.09.08. 13:56

Szobrot avatott szülővárosa az "Abonyi Ágyúnak", Varga Istvánnak

Szobrot emelt az abonyi önkormányzat a város nyolcvan éve született klasszisának, Varga Istvánnak, a magyar kézilabda királyának, akit valóban meg is koronáztak, és aki kicsit olyan volt sportágának, mint Puskás Öcsi a labdarúgásnak.

Rózsa Róbert

Varga István, 126-szoros válogatott kézilabdázó mellszobrát 2023. szeptember 7-én adták át, Abonyban, a Varga István Városi Sportcsarnok előtt

Fotó: A szerző felvétele

Varga István élhetne még. Ha így lenne, szeptember 7-én, csütörtökön éppen a nyolcvanadik születésnapját ünnepelhette volna.

De Varga István nincs már köztünk. 2011-ben a legendás abonyi átlövőnél, minden idők egyik legjobb magyar kézilabdázójánál tüdőrákot diagnosztizáltak, három évvel később pedig elment.

Amit viszont Varga István örökségül hagyott, azt már semmi sem viheti el.

Tudja ezt Abony önkormányzata is, amely csütörtökön ünnepélyes keretek között szobrot avatott a település hírneves szülöttjének nyolcvanadik születésnapja kapcsán. A ceremónia kissé hosszúra nyúlt, de hát hogyan is lehetett volna másképp, hiszen Pistáról – ahogy mindenki hívta – nem lehet keveset beszélni.

Hogy miért? Röviden: a térségünk csapatánál, az Abonynál felcseperedő, majd klasszissá váló átlövő a Budapesti Honvéd, később a Debreceni Dózsa színeiben ötször nyert magyar bajnokságot, háromszor magyar kupát, hatszor volt az NB I. gólkirálya, 1975-ben az év férfi kézilabdázójának választották Magyarországon. A válogatott mezében 126-szor lépett pályára, az 1972-es müncheni olimpián nyolcadik, a 1976-os montreali olimpián hatodik helyen végzett a nemzeti csapattal.

Aligha meglepő, hogy az abonyiak már 2015-ben gondoskodtak róla, hogy a városi sportcsarnok Varga István nevét vegye fel. Ahogy az sem, hogy a minap a csarnok előtt felavatták Varga Gábor szobrászművésznek a sportolóról készült mellszobrát.

 

 

De Varga nem csak eredményei miatt örök beszédtéma ismerői körében. Kimagasló egyéni képességeit, a pályán, és azon kívüli karizmáját a megemlékezők közül többen is méltatták.

 

– Az őserő volt. Ha a magyar sporttörténelmet lapozom, kevés ilyen őserővel találkozom. Azon kevesek közé tartozom, akik még látták őt játszani. És aki látta, az megjegyezte – mondta az avatáson dr. Iglódi Endre, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke. – Félelmetes elhajlásos góljai, hétméteresei voltak. És sem előtte, sem utána nem láttam senkit úgy szabadból lőni a szaggatott kilencesről, mint őt – emlékezett. Mint mondta, sok közül egyik becenevét is lövőerejéről kapta: Ágyú. Másik elterjedt ragadványnevét pedig szavajárásáról, a „Góréról” kapta.

"Ágyúzásainak" is köszönhetően 1975-ben csodát tett a Debrecennel. Erről már Pető Zsolt, Abony polgármestere beszélt. – A Debreceni Dózsa Varga István vezérletével bejutott a magyar bajnoki döntőbe. Különvonat vitte a csapatot Budapestre, a Honvéd elleni fináléra, amelyre kétezerfős szurkolótábor kísérte őket. A Dózsa győztesen hagyta el a pályát. A bajnokokat valóságos tömeg fogadta a debreceni pályaudvaron, ahonnan diadalmenetben vonultak át a város főterére. Ott pedig Varga Istvánt, a csata főhősét a kézilabda királyává koronázták – elevenítette fel a történteket a polgármester.

Császár Gábor, 247-szeres magyar válogatott irányító, a Cegléd szakmai igazgatója Varga István szoboravatásán, Abonyban, 2023. szeptember 7-én
Fotó: A szerző felvétele

Járdány Vanda önkormányzati képviselő, Varga István keresztlánya arról szólt, a kézis nemcsak termetével magaslott ki. Szókimondó, őszinte ember volt, akkor is kimondta, amit gondolt, ha az nem tetszett a hallgatóságnak.

Dorogi Sándor, Varga jóbarátja tért ki arra, hogy a kézilabdázó a pályán kívül is mindig feltalálta magát, „a tsz-tagtól a miniszterig szót értett mindenkivel”. Németországi légióskodásakor is nyomban megkedvelték a helyiek, kevés nyelvtudással is remek légkört teremtett, és vitte hazánk jó hírét. Kicsit olyan volt a magyar kézilabdának, mint Puskás Öcsi a futballnak.

A klasszis életének a szoborállítás mellett szabadtéri fotókiállítással, valamint a sportoló karrierjének relikviáiból készült összeállítással is adózik Abony. Ezeket szintén csütörtökön mutatták be a közönségnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában