Kosárlabda / Galériával

2023.09.29. 20:34

Újra felizzott a csarnok: megszorongatták ugyan, de győzelemmel kezdett az Olaj

Szoros mérkőzésen oda-vissza előzte egymást a Szolnoki Olajbányász és az Atomerőmű csapata az első osztályú férfi bajnokság első fordulójában, a zárónegyeden végül a döntött a hazai csapat. Kiderült az is, ki viseli a piros-feketék képzeletbeli csapatkapitányi karszalagját.

Rózsa Róbert

Lukács Norbert (labdával) triplái sokat tettek hozzá az Olajbányász pénteki győzelméhez

Fotó: Mészáros János

Már egy órával a kezdés előtt szállingóztak a szolnoki szurkolók a Tiszaligetbe. A piros-feketébe öltözött drukkerhad jó kedvvel vette birtokba a csarnokot, és az előtte lévő büfék kínálatát. Nem csoda, hiszen sokat vártak már erre: május óta először láthatták kedvenceiket tétmérkőzésen pénteken, a Paks elleni bajnoki nyitányon.

A drukkerek nagyja a Tiszai hajósok tere felől érkezett a Ligetbe, ami szintén érthető, hiszen a folyó túlpartján pénteken kezdődött a Tiszai Hal Napja – Sparhelt Fesztivál. Az Olajszurkolók azért remélték, nem csak a halaknak, de a városi sportcsarnokban is beakad jópár – szolnoki – horog.

 

Hamar fény derült arra is, milyen felállásban kezd a Tisza-parti csapat, Miodrag Rajkovics vezetőedző három magyar játékost is pályára küldött a feldobásra: az Olaj a Clay, Pallai, Rudner, Lukács, Wiggins ötössel kezdett. Kiderült az is, az Olajbányász új csapatkapitányának a 22 éves Pallai Tamást tette meg Rajkovics mester.

 

A mérkőzés első kosarát Keith Wright szerezte, ám Jr. Clay triplájával azonnal válaszolt az Olaj, ezzel az új idény első szolnoki pontja az ő neve mellé kerültek. Eztán Lukács Norbi szaggatta meg a gyűrűt, 5–2. A Paks pillanatai következtek, és az első harmad nagyjában vezettek is vendégek, noha a hazaiak tapadtak rájuk. Amikor pedig két perccel a játékrész vége előtt visszavette a vezetést a Tisza-parti alakulat, Csirke Ferenc paksi tréner jónak látta kikérni a mérkőzés első időkérését. Hiába, maradt szusszanásra a szolnoki előny, 24–19.

Lapos, hibákkal tarkított időszak következett. Négy perc alatt mindössze tíz pontot számoltak össze a csapatok a második negyedben, ám ezek közül hetet az amúgy foghíjas paksiak jegyeztek, akik eztán Pajor Dávid triplájával visszavették a vezetést. Demajeo Wiggins és Lukács Norbert vitte a hátán ezekben a percekben az Olaj csapatát, harcos kétpontosaikkal megint csak fordított a Szolnok, 34–33-mal mentek nagyszünetre a csapatok.

Rendkívül agilisan játszott az Olaj újdonsült csapatkapitánya, Pallai Tamás (labdával), aki 11 szerzett pontja mellé hét gólpasszt is kiosztott a Paks elleni, pénteki bajnoki rajton
Fotó: Mészáros János

Kinyitotta a triplazsákot a harmadik negyedben az Olaj: Lukács Norbert hármasára Kovács Ákos, a paksiak vezére válaszolt, majd ismét Lukács volt eredményes távolról kétszer is. Sőt, Clay és Thomas is elsüllyesztett egy-egy triplát a következő percekben, 53–46. Ragadt azonban a Szolnokra az ASE, 57–52-n állt az eredményjelző az utolsó tíz perc előtt.

Kissé beragadt a zárónegyedben az Olaj, az Atomerőmű 57–58-cal át is vette a vezetést két perc elteltével. Eztán fej-fej mellett haladtak az együttesek, végül a hajrában meglépett a hazai csapat, Pallai két perccel a végső dudaszó előtt bedobott egy triplát, ezzel a meccsen az addigi legnagyobb, kilencpontos különbség alakult ki. Innen már nem volt visszaút a paksiaknak, győzelemmel kezdte az idényt a Szolnoki Olajbányász.

Szolnoki Olajbányász–Atomerőmű SE 73–67 (24–19, 10–14, 23–19, 16–15)

Szolnoki Városi Sportcsarnok, 1500 néző. Vezette: Földházy, Nagy V., Pozsonyi (Vághy)

Szolnok: Clay 11/9, PALLAI 11/6, Rudner, LUKÁCS N. 15/9, Wiggins 14. Csere: Vincze R., Thomas 11/3, Révész 2, Eads 9/3, Sebők A., Kiss D., Pongó. Edző: Miodrag Rajkovics.

Paks: Kovács Á. 7/6, Pajor 3/3, Gulyás M., WHITE 20/9, WRIGHT 19. Csere: Woods 9, Géringer, Radics, Kékesi, Dorogi 9/3, Sövegjártó. Edző: Csirke Ferenc.

 

Az eredmény alakulása.

2. perc: 5–2, 4. perc: 7–9, 6. perc: 12–16, 8. perc: 17–16, 12. perc: 27–23, 14. perc: 27–29, 16. perc: 31–31, 18. perc: 32–31, 22. perc: 39–36, 24. perc: 45–42, 26. perc: 50–46, 28. perc: 55–49, 32. perc: 57–58, 34. perc: 62–61, 36. perc: 68–64. 38. perc: 73–64.

Így látták a szakemberek:

Csirke Ferenc, a Paks vezetőedzője: – Nagyon jó hangulatban játszottunk. Büszke vagyok a csapatomra, mivel bár voltak hiányzóink, de megvolt a győzelmi esélyünk, jó csapat lehetünk idén. Ha valamit kiemelnék, az Lukács Norbert három triplája, talán azzal nyert a Szolnok. Ők 11 triplát dobtak be a mérkőzésen, mi hetet, úgy vélem, ez döntött.

Miodrag Rajkovics, a Szolnok vezetőedzője: – Öröm volt számunkra, hogy ilyen nagyszerű szurkolótábor előtt játszhattunk. Szoros mérkőzést vívtunk, mentálisan készen kellett állnom személyesen nekem, és a játékosoknak is. Nehézségeink voltak a lepattanószerzésben, a vége ugyan 38–38 lett, de küszködtünk a lepattanózással. Ami viszont jó jel: 24 asszisztot adtunk, vagyis jól mozgott a csapat, jól szolgálták ki egymást a játékosok. A 11 bedobott tripla is ennek az eredménye. Izgatottak voltunk a meccs előtt, a szezonnyitó mindig kihívás, ezért komoly feladatunk volt megnyugtatni a fiúkat, de ez sikerült is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában