Húszéves a „diótörő”

2023.10.25. 07:00

Rejtélyes ütéstől rogyott össze a hírhedt bunyós Szolnokon, talány, mi történt a ringben

Két évtizede, Szolnokon vívták a híres-hírhedt „Revansot”. E bokszgálán akart visszavágni Nagy Csonttörő János a Kovács Kokó Isvtánt nyugdíjazó argentin Pablo Chacónnak, ami végtére sikerült is, de mindkét bokszoló és a közönség is fintorogva távozott a Tiszaligetből. A találkozó ennek ellenére is beírta magát a hazai sporttörténelembe.

Rózsa Róbert

Julio Pablo Chacón (fehér nadrágban) és Nagy János összecsapása Szolnokon, 2003. október 25-én

Forrás: MW Archívum

Fotó: Illyés Csaba

Hömpölygött a sportkedvelők áradata a Tiszaligetbe húsz éve, ezen a napon. 2003. október 25-én rendezték meg Szolnokon a Revans nevű professzionális bokszgálát, amely több szempontból is beírta magát a hazai és szolnoki sport- és médiatörténelembe. A gála óriási felhajtást kapott, a televízión keresztül az ország fele – szó szerint – a szolnoki történésekre meredt. Hogy aztán ímmel-ámmal kielégülve kapcsoljon át, avagy induljon haza a Ligetből. A főmérkőzés magyar hőse, Nagy Csonttörő János ugyan elvégezte küldetését – értsd: revánsot vett –, de ahogyan azt tette, azzal maga keresztelte át örökre becenevét...

Aki nyugdíjazta Kokót

Hogy a gála miért a Revans nevet kapta, arra kétféle válasz van. Egyrészt azért, mert az 1996-os atlantai olimpián az akkor 19 éves Nagy a hatodik helyen végzett, a negyeddöntőben az argentin Julio Pablo Chacóntól kapott ki. A magyarok persze nem emiatt emlékeznek Chacónra.

Az argentin bokszoló volt az, aki 2001. június 16-án gyakorlatilag nyugdíjazta Kovács Kokó Istvánt.

A Kisstadion 15 ezer nézője, és milliónyi tv-néző szeme láttára ütötte ki a hatodik menetben a WBO világbajnoki címét éppen az előző mérkőzésén megszerző Kovácsot (meg az ötödikben is, csak Kokót akkor még megmentette a csengő). Az addig veretlen magyar klasszis padlózását síri csendben nézte végig a közönség. Kokó eztán még egy fellépést vállalt, majd 2002-ben, 31 évesen visszavonult.

Az érthető volt, hogy az ország bálványát „kivégző” Chacónt a magyarok szívesen látták volna padlót fogni, különösen magyar bunyós kesztyűje által. Erre az akkor 29 éves promóter, Rácz Félix érzett rá. Mint Rácz az Origo.hu-nak adott korábbi interjújában elmondta, a házát és az autóját is eladta, hogy még egyszer Magyarországra hozza Chacónt. Ellenfélnek pedig az általa menedzselt Csonttörőt szemelte ki. Nagy János az ezredfordulón állt profinak, és az egyik legígéretesebb magyar ökölvívó volt, a Chacón meccs előtt 14–0-ás mérleggel állt. Rácz meggyőzte őt: az jelentheti számára az áttörést, ha legyőzi az embert, aki kiütötte Kokót.

Bumm a fejbe! – vagy kicsit lentebb

A mérkőzést végül 2003. október 25-ére hozták össze, Szolnokra. Megadták a módját: a tiszaligeti csarnokba egész estés gálát szerveztek, hat felhozó meccsel, amelyeken a korszak másik „csúcscelebe”, Miló Viktória is szorítóba lépett. Összesen háromezren préselődtek be a városi sportcsarnokba, a korabeli beszámolók mindegyike telt házat jegyzett a Tisza-parti bunyóestre. A legnagyobbat a közvetítési jogokat megszerző TV2 kaszált. A csatorna jó előre megreklámozta a gálát, amely végül óriási sikert hozott: 3,4 millióan nézték élőben a Nagy–Chacón bunyót, ez máig a legnézettebb magyarországi ökölvívó mérkőzés.

Miló Viktória (balra) technikai kiütéssel verte a német Maya Frenzelt a szolnoki Revans gálán, a tizedik menetben
Fotó: Illyés Csaba / Forrás: MW Archívum

Késő estére járt, mire bevonultak a gála főszereplői. Mivel Nagy a WBO nagypehelysúlyú kisvilágbajnoka volt, ez az öv is tétje volt az összecsapásnak. Chacón argentin táncosok gyűrűjében lépett a ringbe, míg Csonttörő Ganxsta Zolee „Bumm a fejbe” című slágerére.

Az Új Néplap korabeli tudósítása szerint az első menetek inkább az argentin „Villám”-éi voltak, majd Csonttörő is beindult, és a kilencedik menetig hellyel-közzel kiegyenlítetten gyepálták egymást. Ekkor azonban Nagy mélyet ütött, amelyért megintették.

Nem telt bele pár perc, amikor Nagy ismét egy gyomrost akart bevinni, ám ütése valahol az öv tájékán érte Chacónt.

Az argentin felbőgött, elterült és fetrengésbe kezdett. Több beszámoló megjegyzi, hogy a mérkőzésvezető hibát-hibára halmozott. Nem számolt Chacónra, de Nagyot sem intette meg, innentől pedig elszabadult a pokol. Minden stáb berohant a ringbe, az argentinok a feltápászkodni nem akaró Chacónt gyógyítgatták, közben szidták a magyarokat, utóbbiak viszont szimulálással vádolták a „Villámot”. Az sem segített, hogy a mérkőzés supervisora éppen Kovács Kokó volt. Amikor pedig a nézőtéren is elterjedt a pletyka, hogy Chacón minden színben tarkállik ott, ahol az férfiembernek a legjobban fáj, az addig bosszankodó nézők is inkább már csak legyintettek.

Pablo Chacón a szolnoki csarnok padlóján, 2023. október 25-én. Végül csak elterült
Fotó: Illyés Csaba / Forrás: MW Archívum

Nagyjából húsz perc telt el, mire a szpíker kihirdette Nagy címvédését. Addigra viszont Csonttörő már elvesztett valamit: a becenevét. A kegyetlen nézőtéri szleng azonnal Diótörőnek, esetleg Mogyoró- vagy Tojástörőnek nevezte.

„Csapdába csalták Chacónt”

A másnapi argentin újságok csalást emlegettek. A szolnoki ringben történteket egyértelműen a bíró nyakába varrták. A Clarín nevű országos lap főcímében azt írta, „Csapdába csalták Chacónt Magyarországon”. Maga a „sértett” úgy nyilatkozott, ellopták tőle a világbajnoki övet. A magyar nyelvű újságok viszont arról írtak, Chacón messze nem volt olyan felkészült, mint Kokó ellen. Érdekes az is, hogyan látja utólag a győztes fél.

„Sajnálom, hogy a mélyütésekről lett híres ez a találkozó, mert kemény csata volt” – mondta Nagy János egy pár évvel korábbi interjúban.

Ő ugyanannyi övre, vagy öv alatti ütésre tett szert, mint én. Ilyen alapállásúaknál, mint ő vagy én, ez benne van a pakliban: alacsony súlypontúak vagyunk, előrehajolt védekezésünk volt. Belül úgy tűnt, hogy ő belemenekült ebbe, mert a hetedik vagy a nyolcadik menet után megérezte, hogy nem nyerhet. Amitől lement és nem tudta folytatni, az semmivel nem volt nagyobb mélyütés, mint amiket ő adott nekem vagy ő kapott előtte. Kiszállt a meccsből, mert érezte, hogy nincsen esélye, én így éreztem

– fogalmazott.

Nagy János megvédte címét Szolnokon
Fotó: Illyés Csaba / Forrás: MW Archívum

A találkozó megítélése mindenesetre húsz évvel később sem tisztázott, és bizonyára örök vita tárgya marad, mi történt a szolnoki ringben. A felek egy évvel később, Győrben tettek pontot az ügyre, ahol Nagy egyhangú pontozással nyert. Chacón eztán még három bunyót vállalt, majd 2005-ben, 54 győztes és hét vesztes meccsel a háta mögött visszavonult, azóta hazájában edzi a fiatalokat.

Nagy még számos mérkőzésen hagyta el győztesen a ringet. 2006-ban, 25–0-ás, patyolattiszta mérleggel pedig a tengeren túli kaland is összejött, bár nem valami fényesen. A los angelesi Staples Centerben Jorge Rodrigo Barrios 49 másodperc után ütötte ki a WBO nagypehelysúlyú címmeccsén. Ezt követően az akkor 31 éves Csonttörő is szögre akasztotta a kesztyűt, és Chacónhoz hasonlóan edzősködésre váltott, a hegyvidéki akadémián trenírozza a tehetségeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában