Dr. Oláh László

2023.11.23. 11:25

Japánban is remekül helyt állt a fiatal fizikus, aki Tiszaroffon tanulta meg a sakk alapjait

A tiszaroffi dr. Oláh László, a Tokiói Egyetem fizikus kutatója egy éve tért vissza gyermekkora szeretett sportjához, a sakkhoz. Lászlónak lehetősége nyílt megmérettetni magát Tokióban, a Japán Sakk Szövetség által szervezett Japan Open 2023 nemzetközi sakkversenyen. A hétfordulós, svájci rendszer szerint lebonyolított versenyen 19 országból 111 játékos mérette meg tudását. Többek között Svédországból, Indiából, Üzbegisztánból és Japánból érkeztek ellenfelek.

Köllő Judit

A kutatót már gyermekkorában rabul ejtette a királyok játéka, a lépéseket nagypapájától tanulta meg

Forrás: Beküldött fotó

A fiatal kutató, dr. Oláh László három győzelemmel, egy döntetlennel és három vereséggel összesen három és fél pontot ért el a megszerezhető hét pontból a Japan Open 2023 nemzetközi sakkversenyen. Ez a középmezőny elérését és a tisztes helytállást eredményezte a tiszaroffi amatőr sakkozónak. 

Már gyerekkoromban is érdekelt sakk, nagypapámtól megtanultam a lépéseket

– idézte fel emlékeit dr. Oláh László. 

– Emlékszem, hogy az ezernyi meccs közepette mennyit nevettünk, és hogy milyen jól éreztük magunkat. Már akkor sem voltam ügyetlen benne, azonban akkor még nem ismertem a szakirodalmat. Tizenöt éves lehettem, amikor az egykori roffi polgármester, Szász Gyuri bácsitól Sakkvilág-újságokat kaptam, majd játszottuk pár partit. Egy évvel később csatlakoztam a Törökszentmiklósi Sakk Klubhoz, ahol nagyon sokat tanultam a dr. Simon Zoltán által szervezett edzéseken. Egy erős csapat tagjaként volt szerencsém hozzájárulni a megyei sakkcsapatbajnokság megnyeréséhez 2004-ben. Emellett a megyei diákolimpián harmadik helyezést értem el Bercsényi Miklós Gimnázium képviseletében 2005-ben. A versenyjátszmák komoly szellemi, fizikai és lelki igénybevételt jelentenek a versenyzőknek. A hosszan tartó koncentráció, az elágazó és több lépésre kiterjedő számolások elvégzése, a megfelelő stratégia kidolgozása komoly figyelmet igényel. 

Tizenévesen felismertem, hogy előreláthatólag nem fogok olyan magas szinten sakkozni, amely a folyamatos megélhetést is biztosíthatná, ezért akkoriban abbahagytam a játékot

– folytatta tovább a fizikus. 

– Ma már rossz döntésnek vélem ezt, ugyanis a sakkozásnak jelentős pozitív hatásai vannak a fiatalok fejlődésére és az idősek mentális állapotának fenntartására egyaránt. A sakk által tanulható a döntéshozatal, a felelősségvállalás, a tervezés, fejleszthető a logikus gondolkodás, továbbá az ellenfél és a társak tisztelete. Segít olyan képességeket elsajátítani, amelyek által az élet más területein is jobban boldogul az ember. A sakktörténelem egyik legjobb játékosának tartott Polgár Judit és társai már tantervet is kidolgoztak a sakkoktatásra Magyarországon.

Dr. Oláh László itthon tartózkodása idején sokat sakkozik a tiszaroffi fiatalokkal. 

– Harmadik szezonját kezdtük meg a Roffi Sakk Körnek a helyi fiatalokkal – mesélte tovább László. 

– Még egy helyi versenyt is szerveztünk 2021-ben. A programhoz a fiatalok összefogása által biztosítottuk a sakk-készleteket, -könyveket és -feladványokat. Hálásak vagyunk a Tiszaroffi Református Egyházközségnek, a Tiszaroffi Baptista Általános Iskola és Óvodának, valamint a magánszemélyeknek, akik helyet biztosítanak ahhoz, hogy sakk-kört hozzunk létre a helyi fiatalok számára. A diákok száma általában változó, az utóbbi időben inkább szerény, azonban amikor otthon vagyok, többeket sikerrel ösztönzök arra, hogy együtt sakkozzunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában