Vízilabda

2023.12.18. 07:30

Szolnokiak is bekerültek a válogatott Eb-keretébe

Szünetelnek a bajnoki küzdelmek, a sportág legjobbjai azonban nem pihennek, készülnek a közelgő világversenyekre, másfél hónap alatt kettő is lesz belőlük. A felkészülés egyik állomásaként hétfőtől három válogatott társaságában a hazai rendezésű E.ON Kupán négy szolnoki játékossal a soraiban csobban medencébe férfi csapatunk.

Varga Csaba

A Szolnoki Dózsa saját nevelésű szélsője, Szeghalmi Zsombor (labdával) is készül válogatottal

Fotó: Illyés Csaba/Szolnoki Dózsa

A közelgő világversenyekről annyit, hogy január 4-től kezdődnek majd az Európa-bajnokság mérkőzései Zágrábban, majd február 2. és 18. között a katari Dohában lesz a világbajnokság, a nyáron július 26. és augusztus 11. között pedig Párizsban rendezik meg az olimpiát. Tehát jövőre hat hónap alatt rendezik a sportág három legfontosabb világversenyét, két különböző kontinensen.
Egy kis magyarázat az elejére, az Eb eredetileg októberben lett volna az izraeli Netanyában, amit végül januárra halasztottak. Igen, ám de közbejött az izraeli-palesztin háború, így gyorsan új helyszínt kellett keresni, ami végül a férfiaknál horvátországi Zágráb lesz, míg a hölgyek a hollandiai Eindhovenben mérik össze erejüket. Olimpiai szemüvegen nézve, a férfi csapatunk azzal, hogy júliusban megnyerte a világbajnokságot, ötkarikás kvótát szerzett. Női csapatunknak viszont még nincs kvótája, amit az következő két világverseny egyikén harcolhatnak ki. A férfiaknál tehát nincs akkora eredménykényszer, épp ezért két különböző összetételű együttes utazik majd a világeseményekre. Varga Zsolt szövetségi kapitány és stábja egy hete harminc fős kerettel látott munkához, amelyben négy szolnoki vízipólós – Ágh György, Bányai Márk, Szeghalmi Zsombor, Vismeg Zsombor – is helyet kapott.

A felkészülés következő állomása lesz tehát a hétfőtől csütörtökig zajló nemzetközi torna a budapesti Komjádi Uszodában, ahol az ellenfelek között lesz az olimpiai címvédő szerb, valamint a 2022-ben vb-győztes spanyol együttes. A mieink között elsősorban az Eb-n szereplő csapat potenciális tagjai kapnak majd lehetőséget. Varga Zsolt elmondta, hogy most az a legfontosabb, a keret élesben tudjon együtt játszani, álljon össze a társaság a január 4-én rajtoló Európa-bajnokságra.

Az E.ON Kupa programja:

hétfő: Magyarország–Spanyolország 17.30

kedd: Magyarország–Románia 17.30

szerda: Magyarország–Szerbia 20.00

csütörtök: Magyarország–Németország 19.00

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában