Kajak-kenu

2024.05.03. 15:39

Csikós Zsóka indul a kajakos olimpiai kvótáért

Három napon át szelték a szolnoki Holt-Tisza vízét a legjobb magyar kajakosok és kenusok. Köztük szolnoki versenyzők is vízre tették hajóikat, akik dobogós- és további értékes helyezéseket könyvelhettek el a szezonnyitón. A viadal csúcspontja a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta visszatérése volt, aki két és fél év kihagyás után ült újra hajóba versenyen.

Varga Csaba

Az időrendi sorrendnél maradva, a férfi kajak négyesek futama nyitotta a viadalt. Nyolc hajó közül a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István és Tótka Sándor összeállítású egység diadalmaskodott az 500 méteres távon, így ez az egység indulhat a jövő heti, szegedi világkupán.

női kajak négyes, Szolnok, Hadvina Dóra
Nagy fölénnyel nyert a Hadvina Dórával rajthoz álló női kajak négyes a szolnoki versenyen
Fotó: Nagy Balázs

– Szerencsére most többet tudtunk készülni a párosra, mint egy évvel ezelőtt, de ezúttal a négyes volt fókuszban – fogalmazott a mezőtúri születésű, Tokióban 200 méteren olimpiai-bajnok Tótka Sándor. – A mai napról annyit, hogy ez egy fantasztikus edzés volt, de ha tanulunk a hibáinkból, akkor ennél csak jobbak lehetünk.

A szolnoki megméretés egyik csúcspontja Kozák Danuta visszatérése volt, a hatszoros olimpiai bajnok kajakos két és fél év után versenyzett ismét. Hüttner Csaba szövetségi kapitány az nso.hu-nak azt mondta:

– A női kajakban a mostani regatta legtöbb száma csak tájékoztató jellegű volt, így a szolnoki verseny elsősorban a csapathajók tesztelése miatt volt fontos. Mindkét Kozák vezette egység jól teljesített, és jó időt is ment 500 méteren. Kiemelkedtek a magyar mezőnyből és ez nagyon jó jel. Kozák párosban Csipes Tamarával, négyesben pedig Csipessel, Gazsó Alida Dórával és Hadvina Dórával nyert.

Utóbbi olimpiai és világbajnok versenyző, a Szolnoki Kajak-Kenu Klub kiválósága.

– Nagyon jó volt első pályának, jól éreztem magamat a lányokkal újra egy hajóban – mondta Hadvina.

Visszatérve a párosra, Csipesék mögött a második helyen Gazsó Alida Dóra és Fojt Sára egysége ért célba, de mivel az előbb említett két duó közül volt egy-egy olyan tag, aki már szerzett olimpiai indulási jogot, így a harmadik helyezett Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese párosa indulhat jövő héten a szegedi pótkvalifikációs versenyen, hogy megszerezze a még hiányzó két női kajakos kvótát. Közülük Zsóka a Szolnoki Kajak-Kenu Klub sokszoros U23-as világbajnoka, de a felnőttek között is van már Eb bronzérme.

– Nem lehet tudni, mire lesznek képesek, mert még nem látni a mezőnyt, de szerintem mindenképpen esélyük lesz a kvótaszerzésre – nyilatkozta Hüttner Csaba. – Nagyon remélem, hogy szembeszél lesz a Maty-éren, mert az fekszik nekik.

A verseny záró számában, az 500 méter egyesben, az elő és középfutamot megnyerő Csipes a döntőben már nem tudott rajthoz állni, mert hétfő óta megfázással, lázzal küzdött. Meglepetésre Hadvina nem jutott a fináléba, viszont Csikós beverekedte magát, és a hatodik helyen zárt. A honvédos, Gazsó Alida Dóra pedig rajt-cél győzelemmel nyerte meg a szolnoki viadalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában