KOSÁRLABDA

2017.07.25. 14:30

A cél: csoportkör Kolozsváron

Harmadik hete folyik a férfi-­kosárlabdaválogatott felkészülése a szeptemberben kezdődő Európa-bajnokságra. A kerethez két „amerikás” és két „spanyolos” játékos később csatlakozik.

Gutai István

Wittmann Krisztián (labdával) és társai Kolozsváron bizonyíthatnak

Fotó: Csabai István

Alaposan befűtöttek odakintről a Messzi István Sportcsarnokba is. Kecskemét olimpiai bajnoki ezüstérmes súlyemelőjéről elnevezett létesítményben gyűri magát a tizennyolc év után újra Eb-részvételt kiharcoló férfiválogatott.

– Szeretnénk, ha nem gondolnák azt az emberek, hogy ez a kijutás véletlen. Hosszú, szisztematikus munka eredménye, a női és férfivonalon egyaránt. A következő évekre, évtizedekre ütőképes válogatott áll ­rendelkezésünkre. Komoly lehetőségeket tudunk biztosítani a válogatottak felkészülésében, sokat dolgozunk azon, hogy a források rendelkezésre álljanak, a következő hat évre ezzel nem is lesz probléma – mondta az edzőtáborozás előtt Szalay Ferenc, a kosárszövetség elnöke.

Wittmann Krisztián (labdával) és társai Kolozsváron bizonyíthatnak
Fotós: Csabai István

A felkészülés ezen szakaszában ritka vendég a labda. A kondigép viszont állandó szereplő. A bajnokság utáni pihenő alatt sem eresztett le a társaság, ennek ellenére komoly fizikai munkát kell elvégezni. A monotonnak tűnő, ugyanakkor nagyon is szükséges ­meló alól mentesül négy, külföldi érdekeltségű kosaras: ­Rosco ­Allen és Hanga Ádám, Golomán György és a június elején a szolnoki városházán állampolgári esküt tett DeAndre­ Kane a korábban megbeszéltek alapján később kapcsolódik be a felkészülésbe.

– Egy remek fizikumú játékosról van szó, aki jó lepattanózó, egy valóságos „energiabomba”, az egyestől a hármas posztig mondhatjuk, hogy a legjobb védők között van Európában­ – jellemezte a nemzeti csapat új irányítóját Sztojan Ivkovics, szövetségi kapitány, aki ugyancsak magyar állampolgárnak vallhatja ­magát június­ vége óta.

Minden erősítésre szükség is lesz, hiszen az Európa-bajnokság kolozsvári csoportjában Magyarország Spanyolországgal, Horvátországgal, Csehországgal, Montenegróval és Romániával került egy társaságba.

– Nyilván a fogadóirodák és a szaklapok nem minket tartanak az esélyesek között, de ez eddig is így volt. Nekünk harcolni kell és mindig a maxi­mumot nyújtani, ha azt akarjuk, hogy komolyan vegyenek minket – vázolta a kolozsvári helyzetet a szakvezető. – Nekünk van egy Hangánk és egy Vojvodánk, akik kiemelkednek, a töb­biek pedig lehet, hogy névleg nem ütik meg a rivális országok szintjét, de hozzáállásukkal és minden más teljesítményükkel kompenzálni tudják ezt. Nem gondolom, hogy meg kellene ijednünk bárkitől is.

Az Európa-bajnokság kezdetéig szokatlanul sok, tizenkét felkészülési mérkőzést játszik a csapat. Az első kettőt már a héten: szerdán és pénteken Kecskeméten a szlovákok ellen.

A kontinenstornára készülő bő keret: Rosco ­Allen (­Tenerife), Benke Szilárd (ZTE KK), Bognár Kristóf (DEAC), Csorvási Milán (Körmend), Eilingsfeld­ János (Atomerőmű SE), Ferencz Csaba (Körmend), Golomán György (­UCLA), Hanga Ádám (­Baskonia?/ Barcelona?), ­DeAndre Kane (Real ­Betis), Keller Ákos (Alba Fehérvár), Kovács Péter (Olaj KK), Perl Zoltán (­Treviso), ­Pongó Máté (KTE), Ruják András (Atomerőmű SE), Tóth Ádám (Olaj KK), Tóth Norbert (­Falco KC), Váradi Benedek (Falco KC, Vojvoda Dávid (Olaj KK), ­Wittmann ­Krisztián (KTE). A játékosok neve mellett az a csapat szerepel, amellyel jelen állás szerint szerződésben áll a sportoló.

Megvan a második Olaj-légiós

Sztrahinja Milosevics után második külföldi játékosát is megtalálta a Szolnoki Olaj KK. A klub egy évre szóló szerződést kötött Kendrick Perryvel. Az amerikai irányító az előző szezont a macedón Karpos Sokoli csapatában töltötte, amellyel kupagyőztes lett. E mellett pályára lépett a macedón bajnokságban, a Balkán Ligában és az ABA-ligában is. Az egész idény alatt 12,5 pontot és 4,5 gólpasszt átlagolt. Perry játszott már a magyar bajnokságban, macedón kalandja előtt a Körmend alkalmazásában állt. Érdekesség, hogy Kendrick Perry utolsó körmendi meccsét épp a Szolnoki Olaj ellen játszotta 2015. december 19-én, akkor 20/15 ponttal zárt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában