KARATE

2018.05.17. 11:44

Két jászberényi arany a shinkyokushin Eb-ről

A jászberényi Yakuzák SE-Y Akadémia soraiból Mező Lili és Móczó Milán aranyérmet szerzett a lengyelországi Wroclawban megrendezett Shinkyokushin Európa-bajnokságon. Válogatottunk pedig tizenkét érmet könyvelhetett az Odera-parti városban.

Varga Csaba

A berényi Yakuzák SE csapata: Kerekes Réka (balra), Móczó Milán és Mező Lili

Forrás: Y-Média

Mező Lili (–60 kg) tavaly Dániában nemcsak megnyerte a junior Eb-t, hanem a legtechnikásabb versenyzőnek is őt választották. Ennek megfelelően idén is esélyeshez méltón verekedett, ezúttal a lengyel nagyváros egyik impozáns csarnokában.

Első ellenfelét a tizedik (!) másodpercben KO-zta egy testre mért ütéssel. Második ellenfele, egy bolgár lány volt. Ő sem járt jobban, igaz, ő több mint fél percig tartani tudta magát.

Lili csupán a döntőben töltött több időt a küzdelemmel, mivel egy erős román lánnyal került össze, aki képes volt belharcra kényszeríteni a nagyobb küzdőtávból lábbal és nyújtott kézzel egyaránt életveszélyes Mezőt.

Ezzel a taktikával a román legalább kibírta végig a kétperces küzdőidőt, győzni persze esélye sem volt. Azzal a felkészültséggel, amit mesterével, Agócs Tiborral elértek az elmúlt évek során, Lili könnyedén védte meg junior kontinensbajnoki címét.

Jövőre már a felnőttek között indulhat a jászberényi Lehel vezér Gimnázium tanulója. Előtte azonban ott lesz még előtte kihívásként egy hónap múlva Tokióban egy ifjúsági világkupaként is jellemezhető nemzetközi verseny, valamint ősszel az U22-es Eb Budapesten.

Móczó Milán (–70 kg) Milán elsőéves juniorként kezdte az Európa-bajnokságot Wroclawban. Az erős, kőkemény fiatalembert nem zavarta, hogy újonc, sokkal inkább örült, hogy a juniorok között nem gátolja a mozgásában testpajzs (juniorban már csak a fejet védik eszközzel a kyoban). Arról nem is beszélve, hogy ezáltal az ellenfelek is sebezhetőbbek, hiszen a berényi fiú ütései kőkemények.

Tavaly az ifik között testpajzson keresztül is képes volt gyomor K.O.-ra, úgyhogy minden alapja megvolt arra, hogy most különösen bízzon az erejében. Milán teljes nyugalommal, higgadtan kezdte a küzdelmeket. Minden mozdulata tudatos volt a csarnokba történő belépéstől a döntő küzdelem utolsó másodpercéig.

Első, holland ellenfelét wazarival verte, a második küzdelme azonban nehéz és hosszú volt. Két hosszabbítással, hat percen át mérkőzött egy litván fiúval, akivel szemben a vége előtt fél perccel tette egyértelművé, hogy kinek jobb az állóképessége és az ütőereje.

A döntőbe jutásért egy bolgárral küzdött, akit erős combrúgásokkal kényszerített térdre. Ezek után nem csoda, hogy a fináléban szinte félve állt fel a jászberényi fiúval szemben a bolgár Shyukri Kaán, akit az előjeleknek megfelelően, Milán simán, két perc alatt legyőzött és szerezte meg első Eb-aranyát. Mestere, Sensei Agócs Tibor szerint Milánt az életmódja tette bajnokká.

– Az az alázatos munka, amit nap mint nap végez, ahonnan indult, az már maga hatalmas teljesítmény, de az, ahogyan a verseny napját végigcsinálta, az minden elismerést megér – nyilatkozta mestere.

A berényi Yakuzák SE csapata: Kerekes Réka (balra), Móczó Milán és Mező Lili
Forrás: Y-Média

Kerekes Réka (65 kg), akitől ugyancsak dobogót lehetett várni eddigi teljesítménye alapján, ezúttal kikapott svéd riválisától. Többször mérkőztek már egymással, felváltva nyertek, ezúttal hat percet (két hosszabbítás) küzdöttek és Réka maradt alul.

Agócs Tibor szerint tanítványa szerencsére még időben kapta ezt a visszajelzést, hogy változtatnia kell, és harcosabban kell tatamira lépnie már az első küzdelemben is. Van még három hete, hogy talpra álljon, hiszen őt is várja Tokió, miként Lilit és Milánt.

Hárman repülnek Japánba

Tehát Mező Lili, Kerekes Réka és Móczó Milán egyaránt indul majd Japánban, a június 24-én a világ legnagyobb utánpótláskorú versenyén, a „The Karate Dream Festival”-on. A legjobb formát erre időzítik, így számukra a lengyel Eb is „csupán” egy felkészülési állomás volt. Jászberényben már hétfőn folytatódtak számukra is az edzések az Y Házban, hétvégén pedig egy utolsó edzőtáborba, a horvátországi Krk szigetére utaznak a nagy utazás és megméretés előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában