kosárlabda

2018.09.24. 08:51

Nem sikerült a bravúr, búcsúzott a BL-től az Olaj legénysége

A FIBA Bajnokok Ligája  selejtezőjének visszavágóján sima vereséget szenvedett a Szolnoki Olaj az olasz Cantù csapatától. Mindez azt jelenti, hogy az olasz gárda jutott a BL következő körébe, míg az Olaj a FIBA Európa-kupában folytathatja nemzetközi szereplését.

Varga Csaba

A felek első meccsét az olasz csapat egy ponttal nyerte, az Olaj-tábor abban bízott, hogy hazai pályán sikerül fordítani és továbbjutni a Bajnokok első köréből. Remek hangulatban indult az összecsapás, mindkét szurkolótábor fergetegesen biztatta az övéit. Az olasz alakulatot is elkísérte közel hatvan jó torkú drukker.

Nagyon bekezdett az Olaj, Luksa Andric jó labdákat kapott a támadópalánk alatt, ezeket értékesítette a horvát center. Mintegy négy percig tartott a hazai lendület, majd átvette az irányítást a vendégcsapat.

A két amerikai játékos, Frank Gaines és Tony Mitchell hozzálátott a pontgyártáshoz, míg a szolnoki oldalon ziccerek és büntetők maradtak kihasználatlanul. Igaz, az első negyed után még csak két pont volt az Olaj hátránya, (18–20).

A második negyedben még egy lapáttal rátett a Cantù, légiósaik sokat futottak és jól dobtak, míg az Olaj két amerikai játékosa, Jaylin Airington és Andrew Rowsey képtelen volt felvenni a tempót.

A félidő utolsó előtti percében már 34–49-es állást mutatott az eredményjelző. Közben Alex Murphy kapott egy könyököst a homlokára, vérző fejjel támogatták le a játéktérről a játékost. A félidő végjátékában Sztrahinja Milosevicsék faragtak hátrányukból, azt gondoltuk, hogy az első félidőnél csak jobb jöhet a másodikban (39–51).

A térfélcserét követően Vojvoda Dávid találataival közelített ellenfeléhez az Olaj, és úgy tűnt, hogy van remény a felzárkózásra (50–57). Az újabb eladott hazai labdák és a pontatlan dobások után a vendégek keményen büntettek, és egy 11–2-es rohammal tovább növelték előnyüket.

Fél óra játék után 16 pont volt a felek közötti különbség, és már csak a csodában bízhatott a továbbra is lelkes hazai publikum. Csodák sajnos nincsenek, a Cantù érvényesítette fizikai fölényét, és továbbra is óriási önbizalommal kosárlabdázott.

Az Olaj ment előre becsülettel, de az olaszokat nem tudták megállítani, Blakes és társai simán hozták a mérkőzést, és 159–139-es összesítéssel jutottak a Bajnokok Ligája következő fordulójába.

A szolnoki legénység pedig a FIBA Európa-kupában vigasztalódhat a nemzetközi porondon, várhatóan októberben. Előtte azonban bajnoki meccsek várnak a piros-feketékre, a szombati rajton a Szedeák otthonában lépnek pályára.

– Úgy jöttünk Szolnokra, hogy agresszíven kell játszanunk, és jobban dobni, mint tettük a csütörtöki első mérkőzésen – mondta a lefújás után Gerry Blakes, a vendégek amerikai vendégjátékosa.

– Szerencsére most is jó volt a védekezésünk, a támadásban pedig összejöttek a tervezettek, és a vártnál kicsivel könnyebben győztünk, remek csapatmunkával. Szeretnénk tovább menetelni a Bajnokok Ligájában.

Kovács Péter, az Olaj válogatott játékosa pedig azt mondta: – Az első, olaszországi meccs után többet vártunk magunktól. Amit megbeszéltünk, abból szinte semmi sem valósult meg. Iszonyú sok, 27 eladott labdánk volt, amivel képtelenség nyerni. Ezekből ziccereket kaptunk, ami mentálisan szinte „agyonnyomta a csapatot”.

Szolnoki Olaj KK – Red October Cantù 71–90 (18–20, 21–31, 13–17, 19–22)

Tiszaligeti Sportcsarnok, 1940 néző. Vezette: Dozai (horvát), Krejic (szlovén), Vladic (osztrák).

SZOLNOK: Airington, VOJVODA 16/9, MURPHY 14, Milosevics 16/6, Andric 11. Csere: Rowsey 7/6, Tóth Á. 2,­ Benke 3, Kovács P. 2. Edző: Dragan Alekszics.

CANTÙ: BLAKES 21/9, GAINES 26/9, Calhoun 9/3, UDANOH 12, Davis 4. Csere: MITCHELL 18, Tavernari, Parrillo, Quaglia, Tassone. Edző: Jevgenyij Pasutyin.

Az eredmény alakulása: 3. perc: 3–6. 6. p.: 7–6. 9. p.: 9–12. 12. p.: 20–26. 15. p.: 27–28. 17. p.: 27–40. 19. p.: 34–49. 24. p.: 46–53. 30. p.: 52–68. 32. p.: 52–78. 38. p.: 66–85

Így látták a mesterek a mérkőzést

Dragan Alekszics: – Tudtuk, hogy erős fizikumú gárda a Cantù, és ezt most be is bizonyította. Az új játékosaink sajnos leblokkoltak ebben az atmoszférában. Minden elismerésem az olaszoknak, mert dinamikusan játszottak és jól dobtak. Minden bizonnyal a folytatásban is remekelnek majd.

Jevgenyij Pasutyin: – Nehéz meccsre számítottunk, így keményen, férfiasan védekeztünk. Ezúttal jobban működött a támadójátékunk, mint az első mérkőzésen. A harmadik negyedben megtorpantunk, de utána sikerült nyerni a jó erőkből álló Szolnok ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában