JÁSZBERÉNY

2017.12.01. 16:23

Veszélyesek a csúszós utak – Jászberényben egy kislányt sodortak el

A megváltozott időjárási, látási és útviszonyok miatt fokozott veszélyhelyzettel kell szembenéznie minden közlekedőnek. Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út, jeges aszfalt jelenti.

Forrás: police.hu

Több helyen ilyen jeges, csúszós úttal köszöntött be a december a Jászság közútjain és több közlekedési baleset is történt.

Jászberény külterületén, a 31-es számú főúton 2017. december 1-jén 8 óra előtt egy személygépkocsi megcsúszott és árokba hajtott. Pár perccel korábban pedig Jászberény belterületén egy gyalogosgázolás történt.

Az eddigi információk szerint a buszmegállóból – nem kijelölt gyalogos-átkelőhelyen – egy 4 éves kislány akart átfutni az úttesten. Mikor meglátta a közeledő autót ugyan visszafordult, de a jeges úton megcsúszott és elesett.

Az arra közlekedő személygépkocsi vezetője – észlelvén a tétovázó gyermeket – azonnal fékezni kezdett, de ennek ellenére elsodorta a kislányt. Az elsődleges orvosi vélemény szerint a gyermek nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A hasonló balesetek elkerülése érdekében kérjük, beszélgessenek el gyermekeikkel a gyalogos közlekedés szabályairól! A gyalogosok lehetőleg gyalogos-átkelőhelyen kelljenek át!

Ajánljuk figyelmükbe az alábbi versikét, amely könnyen megtanítható a kisebb gyermekeknek is:

„Átkelőhely, zebra vár,

Balra-jobbra-balra, várj!

Indulhatok most már át.”

Úttestre csak akkor lépjenek, ha meggyőződtek annak veszélytelenségéről! Csak akkor, ha nem zavarják a gépjárműforgalmat, és csak akkor, ha meggyőződtek arról, hogy az elsőbbséget megkapták!

Korlátozott látási viszonyok mellett növelheti a gyalogosok biztonságát a világos öltözet, esetleg fényvisszaverő csíkok használata. A látni és látszani elv életmentő szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni!

Forrás: police.hu

Kérjük a járművezetőket is, hogy vigyázzanak az úttest mellett, vagy az úttest szélén haladó gyalogosokra, kerékpárosokra! Azokat a helyeket, ahol a gyalogosok jelenlétére fokozottan számítani lehet – például buszmegállók, oktatási intézmények, piac környéke – fokozott figyelemmel közelítsék meg és óvatosan vezessenek!

A járművezetők a jeges útszakaszon való haladáskor kerüljék az olyan manővereket, amelyek hirtelen gyorsítással, vagy lassítással, illetve irányváltoztatással járnak! Tartsanak a megszokottnál nagyobb követési távolságot! Előzéskor, vagy kikerüléskor tartsanak nagyobb oldaltávolságot! – közölte honlapunkkal a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!