Közélet

2008.03.22. 07:03

Panelprogram plusz: ahol a lakók együtt élnek a vérszívókkal

Szolnok egyik tízemeletes panelházának felújítása során védelmet kaptak a homlokzati hézagokban élő denevérek. Az épület déli homlokzatán, a két paneltömb között kis hézagokat hagytak a kivitelezők.

Rimóczi Ágnes

Mit tegyünk, ha berepül a szobába?

A Magyarországon található denevérek az úgynevezett kis denevérek csoportjába tartoznak, többségük rovarevő, hazákban 23 fajuk él. Az éjszakai életmódjuk és bizarr külsejük miatt sokak által nem kedvelt repülő állatok élettere beszűkült, mert már egyre ritkábban tudnak felfedezni olyan odvas fákat, pincéket amelyekben szívesen tartózkodnak. S mi a teendő, ha berepül az ablakon? Ne kezdjük üldözni az állatot! Tárjuk ki az ajtót, ablakot, tegyük szabaddá a kirepülés útját. A lámpafény a denevér tájékozódó képességét alapvetően nem befolyásolja, de jobb, ha ilyenkor lekapcsoljuk a villanyt, ez az állapot jobban hasonlít a természetes körülményekre. Ha mégsem találna ki, vagy a denevért a földön találjuk, egy vastagabb bőrkesztyű, esetleg törülköző vagy kislapát segítségével felemelhetjük. Szabad kézzel ne érintsük az állatot, haraphat is!

A hézagok sem esztétikai, sem hőszigetelési gondot nem jelentenek, viszont továbbra is biztosítják az életteret az emlősök közül egyedül repülni képes állatoknak.

— A denevéreknek ugyanis kényszerűségből szintén a panelházak, jelen esetben a Bajcsy úton, jelentik az otthont, ahol az emberek mindennapi életét megkeserítő legyekből és szúnyogokból jutnak bőséges táplálékhoz. A panelprogram keretében megvalósuló teljes szigetelés akár a pusztulásukat is jelenthette volna. Szerencsére a kivitelezők és a lakók is egyetértettek és közreműködtek, hogy a felújítás úgy valósuljon meg, hogy mind az emberek, mind a denevérek számára megfelelő legyen — mondta el érdeklődésünkre Urbán Sándor, a Jászkun Természetvédelmi Szervezet elnöke. Tulajdonképpen ő és a szervezet kezdeményezte ezt a példaértékű megoldást.

Mindezt a Bajcsy úti lakásokban élő emberek is elfogadták és támogatták. — Ez egy méltányos döntés és megoldás, ami úgymond mindkét fél számára megfelelő — hangsúlyozta Fancsali Sándor, aki a szóban forgó épületekben gondnok. — A lakókkal többször beszéltünk arról, hogy a denevérek a panelház homlokzati hézagaiban élnek. Amikor elkezdték a szigetelést, a természetvédők felvetették ezt a lehetőséget, s a lakók is beleegyeztek. A hézagok, melyeket hagytak, egyáltalán nem zavaró semmilyen szempontból — tette hozzá a 234 lakást magában foglaló öt lépcsőház gondnoka. A példáértékű kivitelezés Szolnokon tehát megvalósulhatott.

— Nagyon örülök, hogy a kivitelező cég munkairányítója, Székely Ferenc is fontosnak tartotta a denevérek megmentését. Ezzel egy népes denevérkolónia maradhatott életben a város egyik felújított panelházánál — mondta végül elégedetten Urbán Sándor. — Ez tényleg példaértékű. Nem volt ellentét és vita, mindenki tette a dolgát. Ennek nagyon örülönk — emelte ki végül a Jászkun Természetvédelmi Szervezet elnöke.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!