Tiszafüred

2017.08.02. 07:00

Kukazsákban találták a kiskutyákat, de az egyesület azonnal segített

Egy német közösség tagjai turistaként szembesültek a gazdátlan négylábúak sanyarú helyzetével, s már hét éve segítik a helyi gyepmesteri telep munkáját, szívükön viselik az ebek sorsát. A közelmúltban újszülött kutyusokat találtak egy szelektív hulladékgyűjtő mellett. Magukhoz vették, kórházba vitték és ápolták őket. Egyiküknek most otthont keresnek.

Az egyesület lelkes csapata és a megmentett Hope. Ma már nem látszik, milyen állapotban találtak rá

Fotó: Ujvári László

Közel egy hónapja közmunkások találtak rá az egyik szelektív hulladékgyűjtőnél két kiskutyára, gazdájuk egy kukászsákban egyszerűen kirakta őket. Azonnal értesítették a gyepmesteri telep vezetőjét.

– Az eset gyorsan felkerült a közösségi oldalra, onnan értesültem arról, mi történt. Rögtön tudtam, hogy lépnünk, segítenünk kell – idézte fel a történteket Schiele Andrea.

– Barátnőm, Johanna mondta, hogy hozzá nyugodtan vihetjük a kiskutyákat.

Elhanyagolt állapotban találtak rájuk, kiszolgáltatottak voltak, valószínűleg aznap születtek. A kisfiú a Remény, a kislány a Hope nevet kapta.

– Ápoltuk, melegen tartottuk, kétóránként kutyatápszerrel etettük őket. Remény sajnos a harmadik nap feladta a küzdelmet, elpusztult – vette át a szót Johanna Fröb.

A kiskutya már születésekor fizikailag visszamaradott és kisebb volt, mint testvére. Hope viszont szépen fejlődik.

– Kiegyensúlyozott, jókedvű kiskutya. Nincs egyedül, így jobban szocializálódik. Már látszik, hogy vélhetően golden retriever és kuvasz keverék, hivatalosan is az egyesületünkhöz tartozik – részletezte Johanna, miközben az ölében nyugodtan szundikáló Hope-t simogatta.

Az egyesület lelkes csapata és a megmentett Hope. Ma már nem látszik, milyen állapotban találtak rá
Fotós: Ujvári László

Sok szörnyű esettel találkoztak már, kiszolgáltatott, pórul járt ebekkel, ám a kölykök példája őket is megrázta.

– Mérhetetlen düh fogott el a hír hallatán. Felfoghatatlan, hogy történhet ilyen. Komoly pszichikai stresszt okoz, amikor ilyennel találkozunk, de segítünk, ahol csak tudunk – mesélte Johanna.

A három hölgyet sokan ismerik a városban és a környéken, lelkes önkéntesek, kutyamentők hírében állnak. Egy egyesületet hoztak létre a tiszafüredi gyepmesteri telep segítése és támogatása érdekében.

– A TSV Horizont Ungarn általában a telep négylábúival foglalkozik. Például ilyen kiskutyákkal még nem volt dolgunk, ez új kihívás volt számunkra – mondta a beszélgetéshez csatlakozva Annette Sonnleitner, a civil szervezet képviseletében.

Anette 2011-ben nyaralását töltötte Tiszafüreden, akkor szembesült az ebtelepen akkoriban uralkodó körülményekkel, ő indította el a TSV kezdeményezését.

– Komoly marketingmunkát és gyűjtéseket szervezünk Németországban, melynek eredményeként – havonta egyszer – anyagi és tárgyi segítséget nyújtunk a gyepmesteri telepnek. Általában táp, kutyaházak és takarók alkotják a szállítmányt, emellett anyagilag is igyekszünk támogatni a telep lakóinak ellátását és mentését – ismertette a több mint hat éve zajló munkát.

Az elmúlt években sokat fejlődött a gyepmesteri telep, céljuk, hogy a helyiek is minél nagyobb számban kövessék a példájukat. Határozott javulást látnak ezen a téren.

– Egyre jobban bevonjuk a tiszafüredi lakosokat, már egyre többen, lelkiismeretesen segítik a kutyákat. Nagyon jó, hogy az önkormányzat és a helyi állatorvos, dr. Koska Gábor is felkarolta a kezdeményezésünket. A telep folyamatosan fejlődik – állapította meg Anette.

Tapasztalataik szerint az ilyen esetek azért fordulhatnak elő, mert ezek az emberek nem szeretnék felvállalni, hogy kudarcot vallottak a kutyatartás terén. Általában véve sajnálják a pénzt és az időt, felelőtlenségük elszenvedője pedig az eb.

Javulást látnak

– Bízunk a fiatalokban, hiszen generációról generációra javulást látunk ezen a téren. Fontos az empátia, a felelősségtudat és a születésszabályozás. Az ebtartóknak meg kell érteniük, az ivartalanítás egy megoldás lehet arra, hogy ne szülessenek nem kívánt kutyakölykök – mutatott rá Anette és Johanna.

Úgy gondolják, hogy a gyerekekkel minél hamarabb – akár már az iskolában – meg kell ismertetni és értetni a felelősségteljes állattartás fontosságát, mert ha így történik, akkor az hosszú távon jelentős javulást eredményezhet.

Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!