Jászkunság

2017.09.02. 10:30

Emberi tulajdonságokkal is rendelkeznek az állatok

Nagy érdeklődéssel olvastam az augusztus 24-én, az Új Néplapban megjelent Karmolta, harapta megmentőjét című cikket, azonban csalódtam tartalmát tekintve, ugyanis nem segíti az állatok sorsát.

Lehet, hogy nagyon frappáns dr. Kasza Anett összefoglalása a macskák fáról való lejövetelét illetően, csak éppen az élet nem ezt igazolja.

Egyszer a családunkban egy serdülő macska 35 fokos melegben olyan magasra mászott fel egy fenyőfán, ahol már elvékonyodtak az ágak. A farka feltekeredett egy vékonyabb ágra, és a hőségtől megolvadt faenyvbe bele is ragadt. Mivel nem volt képes lejönni, a tűzoltók hozták le, és még a farkát is amputálni kellett.

Egy másik eset során, egy másik családban, egy kis kölyökmacska mászott fel szintén olyan magasra egy fára a kánikulában, hogy nem tudott lejönni. Egész nap a forró tűző napon volt, fenn a fa tetején.

Bizonyára nem azért, mert az ösztöne ezt diktálta. Szintén csak a tűzoltók tudták lehozni, az életét a kiszáradás és a sokk miatt alig lehetett megmenteni. Köszönjük a tűzoltóknak ezt a tevékenységüket is.

Bízom benne, hogy az életből vett példák alátámasztják, van eset, amikor emberi segítség nélkül a fára mászni tudó macska is életét veszti. Ugyanis ha a cikket olvasók komolyan veszik a benne leírtakat, hogy úgyis lejön a fáról, akkor az sajnos sok macska életébe kerülhet.

Igaz, a macska nem ember, ahogy a cikkben is olvasható, és méltatlan is az összehasonlítás a macskamentés és az emberi élet mentése között.

Ám ahogy az állatok védelméről, kíméletéről szóló törvény bevezetése írja: „Az országgyűlés annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége”.

Ezért alkották meg az állatvédelmi törvényt, elismerve, emberi tulajdonságokkal is rendelkeznek az állatok. A cikk viszont szerintem nem e szemléletet tükrözi.

Olvasónktól

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!