Kisállat

2017.11.19. 15:28

Közeledik a tél, figyeljünk oda kedvenceinkre is!

Mindjárt itt a tél és nemcsak minket embereket fenyeget ez az évszak betegséggel, hanem kiskedvenceinket is. Összegyűjtöttünk pár fontos dolgot olvasóinknak, mire figyeljenek oda állataikkal kapcsolatban, hogy nekik is kellemesen telhessen el ez a hideg évszak.

Forrás: Shutterstock

Ha kertes házzal rendelkezünk és kistestű kutyánk van érdemes őt meleg helyen tartani, főleg ha hasa könnyen beleér a hóba, hiszen így még nagyobb az esély a megfázására. Ha semmikép sem szeretnénk őt a házban tartani, akkor is fontos számára valami meleg helyet kialakítani. Ilyen lehet például a garázs, pince, fészer, illetve bármi más hely, ahol melegebb van, mint kint.

Nagyon oda kell figyelni, ha kutyánk már idősebb és betegesebb, mert akkor még szükségszerűbb egy olyan hely biztosítása, ahol szobahőmérsékleten lehet.

Más a helyzet a nagyobb testű, messzi északról származó ebekkel. Ők imádják a telet, főleg ha már a kinti időjáráshoz van szoktatva. Azonban róluk sem szabad megfeledkeznünk, és igyekezzünk az alváshoz nekik is megfelelő hőmérsékletet biztosítani.

Kis termetű kutyákhoz visszatérve, ha lakásban vagy házban tartjuk őket és sétáltatni visszük érdemes beszerezni nekik egy kisebb ruhát. Lehet varrni vagy venni, de a turkálóban is könnyen találhatunk olyan gyerek ruhát, amit – minimális átalakítással – rájuk szabhatunk. A lényeg, hogy a háta és a mellkasa védve legyen a hidegben!

Mivel télen általában fel van sózva a járda és az út, így ezeket is veszélyforrásként kell figyelembe vennünk. A kutyáknak és a macskáknak is kimarhatja a só a tappancsát. Mikor hazaérünk kedvencünkkel vagy éppen a cicánk jön haza a „vadászatból”, nagyon fontos, hogy jó alaposan mossuk le lábát langyos vagy meleg vízzel, de sosem hideggel vagy forróval!

Sétáltatás közben még fontos arra is odafigyelni, hogy ne egyen havat, hiszen attól nagyon könnyen megfázhat, hiába van felöltöztetve.

Forrás: Shutterstock

Az etetésnél kutyáinknál figyeljünk oda arra, hogy több ételt kell, hogy kapjanak, mert a nagyobb adag étellel készül fel szerveztük a hidegre. Ha a kutya el kezd fogyni vagy nem eszik eleget mindenképpen vigyük el állatorvoshoz! Egészségük fenntartásához érdemes vitaminokat is adni kiskedvenceinknek.

Eddig a kutyákról és macskákról volt szó de ne feledkezzünk meg a hüllőtartókról sem. Nekik is van pár fontos tanács az állatorvosoktól. Mint mindig, télen is figyeljünk oda a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra a terráriumukban!

Ha esetleg gyermekeinket vagy magunkat szeretnék meglepni egy hüllővel, akkor a szállításra is nagyon oda kell figyelnünk, hiszen ők nagyon rövid idő alatt megfázhatnak. Legegyszerűbb mód a szállításra egy hűtőtáska vagy hűtőláda, ami meg tudja tartani a hőt. Az aljára tegyünk egy ásványvizes üveget amit előtte töltsünk meg meleg vízzel, így kellemes idő lesz bent.

Természetesen mellé úgy tegyük be az állatot, hogy az üveggel ne tudjon érintkezni (egy nagyobb dobozba érdemes betenni hüllőnket). A doboz aljára még célszerű egy rongyot tenni, hogy alulról se érje hideg.

Fotós: Bíró Zoltán

Reméljük, kaptatok pár jó tanácsot és így kiskedvenceiteknek is kellemesen telik majd a tél.

B. Z.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!