Kultúra

2017.12.14. 15:28

Tovább őrzik a Finta testvérek szellemiségét Berényben

A Finta testvérek munkássága meghatározó Túrkeve művészeti életében.

Kapás János Zsolt

Fotó: Mészáros János

A XX. század első felének jeles alkotói voltak a túrkevei származású Finta testvérek, ­Sándor, Gergely és Sámuel. Szerte a világban sikereket arattak, mégis úgy döntöttek, életművüket szülővárosukra hagyják, egy múzeumot alapítva.

Túrkeve méltó módon őrzi emléküket, a város múzeuma immár ötven esztendeje viseli a Finta nevet. A jubileumi évben többféleképpen is megemlékeztek a szobrász triumvirátusról.

– Fontos küldetésünknek tartjuk a Finta-hagyaték megfelelő kezelését – mondta el Kapás János Zsolt, a Finta múzeum igazgatója.

– A Finta Múzeum félévszázados „születésnapjára” pedig A Finta testvérek élete és művészete képekben címmel készült kiadvány.

– A közelmúltban különleges felkérésnek is eleget tettünk, a Janus Pannonius Költészeti Nagydíj átadásához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében került sor ugyanis a „Finta Sándor Brazíliában” című tárlat megnyitására Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban. Ez a tárlat jövőre Túrkevén is látható lesz.

Kapás János Zsolt
Fotós: Mészáros János

A lassan búcsúzó 2017-es évet pozitív mérleggel zárja a múzeum, hiszen időszaki kiállításai iránt nagyon sokan érdeklődtek, a múzeumpedagógiai foglalkozásokra pedig még ezekben a napokban is érkeznek csoportok.

Az intézmény a téli időszakban sem zár be teljesen, hiszen folyamatos ügyeletet tartanak a dolgozók, így igény esetén az ünnepek kivételével bármikor látogatható.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!