UTÓNÉV DIVAT

2018.01.12. 11:30

Úgy tűnik, a karcagi és kunsági gyerekek is szappanopera-neveket kapnak

Rikárdó, Krisztofer, Loretta – úgy tűnik, még mindig hódítanak a szappanoperákból ismert nevek a Jászkunságban (is).

A tavaly született megyebeli babák csak elvétve kaptak klasszikus nevet. A megyeszékhelyen például az Anna, Luca, a Noel és a Dominik voltak a legnépszerűbb nevek 2017-ben.

Ugyanakkor az mindkét nem esetében igaz a megyeszékhelyen, hogy ismét egyre népszerűbbnek számítanak a régi nevek, így mind több gyermek kapja az István, Imre, Miklós nevet, lányoknál pedig kedvelt az Ágnes – derül ki a szolnoki anyakönyvi hivatal 2017-es statisztikájából.

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete évről évre bővíti a bejegyezhető utónevek listáját, hiszen jól látható az a tendencia, hogy a szülők egyre inkább arra törekednek, hogy egyedi nevet adjanak gyermeküknek. Így akár Énók, Osszián vagy éppen Aszpázia és Cettina lehet a születendő baba neve.

Ennek megfelelően a karcagi Kátai Gábor Kórház újszülött- és csecsemőosztályától kapott születési adatokat átnézve is elmondható, hogy 2017-ben az édesanyák alig választottak a klasszikus lánynevek – Mária, Katalin, Erzsébet, Zsuzsanna, Szilvia – közül, inkább a szappanoperákból, sorozatokból ismert neveket, de egy-egy celeb gyermekének adott név is gyakran lesz kunsági vagy tiszafüredi, tiszaburai, kenderesi gyermek neve.

Kevesebb ma már a Bianka, a Petra, a Zoé, de továbbra is kedvenc a Fanni, a Lea, a Ketrin, a Laura, de volt Léna, Ludovika, Loretta, Lea, Lorina, Napsugár és Mirabella is az elmúlt hónapokban.

A fiúnevek között elvétve vannak klasszikusok – Zsolt, József, István, Ferenc, Tamás, András, Ádám –, és már a tévésorozatok hatására korábban nagyon sokszor választott Krisztofer, Rikárdó, Rómeó, Arnold, Raul is kezd veszíteni a népszerűségéből. Felkapott lett az utóbbi időben a Nimród, a Patrik, a Kristóf, de volt, aki a Medox, Jonatán vagy a Zílió nevet kapta szüleitől.

Jászberényben tavaly a legnépszerűbb leánynevek a Lili, a Csenge, a Fanni voltak. A fiúknál pedig legtöbbször a Bencét, a Dominiket és a Zétényt választották a szülők, de számos alkalommal előfordult a Rikárdó is – tájékoztatta honlapunkat dr. Gottdiener Lajos jegyző.

A szokásoktól eltérő, meglepő névválasztás nem volt a városban, de a legritkábban, egy-egy alkalommal választott leánynevek listája tartogatott meglepetést számunkra. Kiderült, hogy az ilyen nevek közé került a Zita, az Anna és a Diána Jászberényben. A fiús szülők névválasztásban egy-egy alkalommal került elő a Kadosa, a Vid és a Nátán.

Kevesebb baba született

Némiképp csökkent a születések, nőtt viszont a halálozások száma 2017-ben Szolnokon. Amint Stigler Beáta, a polgármesteri hivatal osztályvezetője elmondta, a születésszám 2017-ben hat százalékkal csökkent, míg a halálozás kilenc százalékkal nőtt. A házasságkötések száma hosszú évek óta növekszik a megyeszékhelyen, ám tavaly mintegy húsz százalékkal több volt a válás, mint egy évvel korábban. A város január elsejétől minden olyan házaspárt ajándékkal lep meg, ahol legalább az egyik tag szolnoki lakcímmel rendelkezik.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!