Jászkunság

2018.01.03. 09:25

Sokszor kéretlenül is át akarják vezetni a zebrán a közlekedést tanuló vakokat

Szolnokon is mind gyakrabban találkozhatunk olyan fehérbotossal, aki kísérőjével a terepen igyekszik elsajátítani, hogyan tud eljutni egyik helyről a másikra úgy, hogy csak a hallására és a kitapintott információkra támaszkodhat.

Ha egy vakot az úttestnek háttal álló kísérővel látunk, oktatáson vesz részt, nem kell segítenünk

Fotó: Kovács Berta

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete által életre hívott Elemi Rehabilitációs Központ munkatársai azon dolgoznak, hogy minél több látását vesztett embert vezessenek vissza a mindennapok világába, beleértve a közlekedést is, amit vakként újra el kell sajátítani.

– Megyénkben korábban nem nagyon folyt olyan oktatás, ahol a fehér bottal való közlekedést tanították, és azt tapasztaljuk, hogy a gépjárművezetők, bár a segítőkészség megvan bennük, nem mindig reagálnak jól – hívta fel rá a figyelmet Pesti Zoltánné, az egyesület elnöke.

– Az autósok többsége szerencsére figyel a biztonságukra, a gyalogátkelőhelyeknél megállnak, bár az igen érdekes jelenetekhez vezet, amikor elkezdenek integetni a vaknak, hogy menjen. Hiszen ezt abszolút nem látja.

– Ám olyan is megesett már, hogy megállt a forgalom, az első autóból pedig kiszállt a vezető és odament segíteni, pedig volt látó személy az illetővel, a járművek pedig közben feltorlódtak.

– A jó szándék tehát megvan az emberekben, csak nagyon sokszor nem tudják, hogyan kell jól segíteni – mutatott rá az egyesületi vezető.

A nem megfelelő segítség pedig akár többet árthat, mint ha figyelmen kívül hagyná vak embertársát.

– Azt szoktuk hangsúlyozni, hogy két nagyon fontos kérdés van, amit érdemes feltenni: a „Segíthetek-e?” és a „Hogyan tudok segíteni?” – hangsúlyozta Pesti Zoltánné.

Ha egy vakot az úttestnek háttal álló kísérővel látunk, oktatáson vesz részt, nem kell segítenünk
Fotós: Kovács Berta

– Ne legyen automatikus reakció, hogy sietve megkapják a vakot, és kérdés nélkül átviszik a kocsiút túloldalára, mikor az sem biztos, hogy át akar menni.

– Ilyen Szolnokon is gyakran előfordul. Pedig lehet, hogy azért bizonytalankodik a fehérbotos, mert épp azt méri fel, hogy melyik saroknál jár.

– És ha azt látják az autósok, hogy egy vak áll a zebránál és a vele lévő látó segítő hátat fordít a kocsiútnak, vagy még int is az autósoknak, továbbhaladásra biztatva őket, akkor ne álljanak meg, segítségre sincs szükség, mivel ilyenkor épp oktatás zajlik.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!