ABÁDSZALÓK

2017.10.02. 16:30

Abád és Szalók ma már elválaszthatatlan egymástól (galéria)

Eseménydúsan telt a hétvége Abádszalókon. A város napját ünnepelték, volt hal-vadfőző fesztivál, könyvbemutató, szüreti felvonulás és bál.

Fotó: Ujvári László

Tiszaabád és Tiszaszalók 1895-ben egyesült, az így létrejövő Abádszalók tizenkét évvel ezelőtt, 2005-ben kapott városi rangot.

Háromnapos programsorozattal ünnepelte várossá nyilvánításának évfordulóját a Tisza-tó parti település. Az ünnepi program már szeptember 29-én, pénteken kezdetét vette. A város utcáin szüreti felvonulást tartottak délután, ahol néptáncosok és kocsisok hívták fel a lakosság figyelmét a közelgő eseményekre.

Sor került Steigauf Józsefné, az abádszalóki Babamúzeum és Faluház vezetőjének, Magyar Népviseletek Babákon című könyvének bemutatójára. A hiánypótló kötet megjelenését nagy érdeklődés övezte, az ország számos pontján híre ment a neves szakember munkájának.

Nagy volt a nyüzsgés szombat reggel, a két településrész egyesülését szimbolizáló műalkotásnál. Az ünnepség előtt a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar műsorát hallhatták a kilátogatók.

– Abádszalók így, mai formájában alkot egy egészet, egy értékeset. A csipeszt formázó műalkotás két fele, a két településrészt, a közöttük lévő acélrugó pedig az összetartozást jelképezi – idézte fel köszöntőjében Balogh Gyula polgármester.

Kijelentette: Abád és Szalók ma már elválaszthatatlan egymástól. Felidézte a város fejlődéstörténetét, a régmúltban megvalósult nagyobb beruházásokat, kiemelve a város fejlődésének mérföldköveit.

– Városunk, a történeti adatok szerint kb. ezer éve lakott hely, maradjon ez így még ezer évig – zárta gondolatait.

Minden siker nehezen jön, az elmúlt évtizedekben a helyiek már hozzászoktak a nehéz munkához, ahhoz, hogy mindenért duplán kellett megdolgozniuk, vélekedett Kovács Sándor a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke.

– Az 1990-es években volt egy felívelés Abádszalók történetében, egy sikeres évtized, majd Csipkerózsika álma következett. Ennek ellenére sem adták fel az itt lakók, mert hozzászoktak a kemény munkához. Az eredmény magért beszél, a város töretlenül fejlődik – fogalmazott.

Fotós: Ujvári László

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is szólt a jelenlévőkhöz. Felidézte azt az időszakot, amikor ő maga is abádszalóki lakos volt, kellemes emlékek fűzik a településhez. Az országgyűlési képviselő beszédét követően a testvértelepülések delegációi is megosztották ünnepi gondolataikat.

A városi kitüntetések átadására is sor került. A helyhatóság Abádszalók Város Díszpolgára címet adományozott Bagi Imre, háziorvos részére. Abádszalókért kitüntető címmel ismerték el Füleki Istvánné Gulyás Mária egészségügyi és szociális területen végzett kimagasló szakmai munkáját, emellett az idén huszonöt esztendős Lilaakác Vendéglő tulajdonosát, Szabó Pétert is Abádszalókért címmel jutalmazták.

Az ünnepség után a Füzes Kemping területén folytatódott a program, Hal-Vadfőző Fesztivál várta az érdeklődőket. Fűszeres ételek illata töltötte meg a levegőt, a színpadon népművészeti csoportok bemutatóját láthatták. Míg szüleik különféle bemutatókon és a kirakodóvásáron nézelődtek, a gyerekeket teljesen lekötötte a játszóház, ugrálóvár és óriáscsúszda elmaradhatatlan triója.

A rendezvény vasárnap is folytatódott, koronglövő verseny és ökumenikus istentisztelet zárta a város napja ünnepi kavalkádját.

Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!