Jászkunság

2018.05.31. 19:43

A társasházi lakást vásárlók kétszeresen is fizethetik az energetikai korszerűsítés árát

Országos szinten átlagosan húsz százalékkal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. Egyes megyékben akár hatmillió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. Nálunk azért mérsékeltebb a különbség.

Kovács Berta

Nem mindegy, milyen állapotú házba költözünk

Forrás: Shutterstock

A kutatás rávilágít arra is, hogy a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké. Az eredmények azt mutatják, hogy a körülbelül azonos méretű családi házak esetében megyénkben 4,7 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon.

Azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már kétmillió, Fejér megyében pedig mindössze kilencszázezer forint pluszt jelent a szigetelés megléte.

Pest megyében van a legtöbb, de itt már csak százezer forinttal drágítja az árat a szigetelés.

Vajon mit tapasztalnak ebből a megyei ingatlanirodák?

– Nem mostani jelenség, hogy a szigetelt ingatlanok ára magasabb – mutatott rá Gávris Szabolcs, a CasaNetwork Ingatlanszövetség egyik tulajdonosa. – Családi házaknál sokat nyom a latba, hogy a különböző kedvezmények igénybevételénél, pályázatoknál nézik az energetikai besorolást.

– Ennek ellenére nem biztos, hogy egy házért többet adnak csak azért, mert körbe van szigetelve, ha közben mondjuk a fűtéstechnikai eszközök elavultak. Egy jó állapotú, cirkófűtéssel ellátott, de szigetelés nélküli épület többet érhet a vevőnek, mint ami szigetelt ugyan, de régi, korszerűtlen a kazán.

Használt ingatlanokat tekintve, panelek esetén tíz-tizenöt százalékos árkülönbség figyelhető meg a szigeteltek javára. Szolnokon egy átlagos panellakás százötven-százkilencvenezer forint négyzetméteráron kel el. A téglalakásokért, de a belvárosi, jó állapotú, kis alapterületű panelokért megadnak nyolcmillió forintot is.

– Igaz, hogy nagy általánosságban drágábbak a szigetelt ingatlanok, de ez nagyban területfüggő – osztotta meg tapasztalatait Fekete Sándorné, a Duna House szolnoki irodavezetője.

– Szolnokon is vannak olyan városrészek, ahol eleve drágábban kelnek el a lakások. A kevésbé frekventált részeken, például a Vegyiművek-lakótelepen, a szigetelés nem emeli szembetűnően az árakat.

– A vevők szívesebben vásárolnak jobb helyeken lévő ingatlant, ha pénztárcájuk engedi, de respektálják, ha olyan helyen található, ahol közel van például az iskola, az üzletek, a szülők lakása, ilyenkor hajlandók többet fizetni.

Nem mindegy, milyen állapotú házba költözünk
Fotó: Shutterstock

Tehát egyáltalán nem biztos, hogy egy ingatlan olcsóbb egy hasonló paraméterűnél csak azért, mert nincs szigetelve. A drágulás mértéke területenként nagyon eltérő lehet.

– Tapasztalataink szerint a vidéki családi házak vásárlásánál a szigetelés megléte nem kiemelten kezelt szempont, inkább az épület korát nézik, és azt veszik számításba, hogy összességében mennyit kell majd ráfordítani a házra.

– Faluhelyen eleve is alacsonyabbak az ingatlanárak, ott azért az elvárások is mérsékeltebbek – fejtette ki az ingatlaniroda vezetője.

A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. Az elemzők szerint ennek az az oka, hogy a régióban a szigetelés még sokszor kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

Egy másik felmérésből az is kiderül, hogy 2017 márciusa és 2018 márciusa között a ház- és lakásárak is egyaránt tizenhat százalékkal drágultak.

Nagyot emelhet a közös költségen

– A panellakásoknál tartják szem előtt leginkább a vásárlók, hogy szigetelt-e az épület – mutatott rá Gávris Szabolcs. – A társasházak legtöbbjét valamilyen pályázat útján leszigetelték.

– Ezeket a lakásokat drágábban kínálják, a vevő pedig nem számol azzal, hogy voltaképpen kétszer fizettetik meg vele az energetikai korszerűsítést. Egyrészt a megemelt ingatlanárral.

– Másrészt pedig a korszerűsítésre felvett hitel vagy kölcsön törlesztésével, ami a megemelt közös költségben jelentkezik. Ezzel a tizenévig fizetett plusz összeggel nem számolnak a vevők…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában