SZOLNOK

2019.03.29. 17:24

A Tisza-tó turisztikai lehetőségeiről egyeztettek

Megyei turisztikai konferenciára várták az érdeklődőket csütörtökön az Aba-Novák Agóra Kulturális Központba.

Hartai Gergely

Országosan csaknem 150 milliárd forint jut a kerékpárturizmus fejlesztésére, emelte ki Révész Máriusz kormánybiztos

Fotó: Csabai István

Az utazáskiállítás előtti szakmai napon a Tisza-tó idegenforgalmi fejlesztéséé volt a főszerep.

Piroska Miklós, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta, a közelmúltban sokat fejlődött a térség turizmusa. Hangsúlyozta, az elmúlt évek statisztikai adatait vizsgálva az látszik, hogy a Tisza-tónál egy év alatt mintegy 300 ezer vendégéjszakát regisztráltak, míg ez a szám megyei szinten 500 ezerre tehető.

– Három év elteltével 20–30 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a Tisza-tónál. Ugyanakkor a hiányosságainkkal is tisztában kell lennünk, melyek a minőségi szálláshely-fejlesztésekhez kötődnek... – hívta fel a figyelmet.

A rendezvény vendége volt Révész Máriusz is, aki előadásában hazánk és a Tisza-tó turizmusáról számolt be.

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte, csak a kerékpárturizmus fejlesztésére országosan csaknem százötvenmilliárd forint jut.

Majd hozzáfűzte, Tiszafüred és Poroszló között jelenleg egy kerékpároshíd épül. De­cemberi elkészülte azonban csúszik, s legkorábban áprilisban adhatják azt át a forgalomnak.

Országosan csaknem 150 milliárd forint jut a kerékpárturizmus fejlesztésére, emelte ki Révész Máriusz kormánybiztos
Fotó: Csabai István

– A Tisza-tónál ugyanakkor a térség egyik legizgalmasabb attrakciója jöhet létre. Kiskörén ugyanis egy raftingpályát építünk, melynek tervei már elkészültek – jelentette be a kormánybiztos.

Elhangzott az is, a vízi turizmusra is nagy hangsúlyt helyez a kormány. A nyaralóhajózás például idén tíz hajóval indul el a Felső-Tiszán.

– Ma 370–380 ezren dolgoznak a turizmusban. A cél pedig, hogy 2030-ra ez a szám 450 ezerre emelkedjen – beszélt a hazai turizmusfejlesztési stratégiáról dr. Princzinger Péter.

A Magyar Turisztikai Szövetség elnöke ezután arról tájékoztatott, ugyancsak a hosszú távú célok közé tartozik, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma érje el az ötvenmilliót.

Az utazáskiállítás programjait péntektől látogathatják az érdeklődők. A díszvendég ezúttal Szentendre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában