JÁSZBERÉNY

2018.12.28. 17:10

Az élet misztériuma jelenik meg a berényi kórház falain

Egyedi projektet valósított meg a Jövőkép Alkotók Egyesülete a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban. Az egészségügyi intézmény Sürgősségi Betegellátó Osztályának várójában négy alkotásból álló „EGÉSZségKERT”-et álmodtak és festettek meg. Az élet misztériumát idéző képek és színviláguk a betegek közérzetére pozitívan hatnak.

Illés Anita

A jásziványi Szilák Gáborné a férjét kísérte a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházba. Várakozás közben megcsodálta a lélekemelő életfaalkotásokat

Fotó: Gémesi Balázs

Napjainkban számos kutatás bizonyítja, hogy a művészet eszközeivel megfogalmazott és létrehozott alkotások hogyan tudják segíteni a gyógyulást. Nem véletlenül ismerik fel egyre többen a környezetpszichológia gyakorlati alkalmazásának jelentőségét az egészségügyi intézményekben.

A Jövőkép Alkotók Egyesülete nem mindennapi képzőművészeti látványosságot hozott létre a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán.

Az egyesület művészei négy életfából álló „EGÉSZségKERT”-et valósítottak meg. Ezenkívül lélekemelő idézetekkel egészítették ki a képi látványt. Így például Victor Hugo gondolatait is olvashatjuk a falon: „A lélek segíti a testet, és bizonyos pillanatokban fölemeli. Ez az egyetlen madár, amely fölemeli a maga kalitkáját.”

Góg Zoltán, az egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta: a kórház falain megjelenő képzőművészeti alkotások tervezésénél a közös tematika a gyógyulás volt.

– A képeken minden alkotó munkáján megjelenik a kör és az életfa szimbóluma. A kör önmagába visszatérő végtelen vonal, az egységet, a teljességet szimbolizálja. Az életfa pedig számos kultúrában az öröklét, az életerő jelképe. A téma és a megjelenített szimbólumok miatt az alkotások az „EGÉSZségKERT” címet kapták – mondta Góg Zoltán.

A jásziványi Szilák Gáborné a férjét kísérte a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházba. Várakozás közben megcsodálta a lélekemelő életfaalkotásokat
Fotó: Gémesi Balázs

Az egyesület alkotócsoportjának tagjai akrilfestékkel, fenyőlapra készítették el a négy fát. Fejős László a Lelkek fája című képét a védikus kultúra filozófiája ihlette. Farkas Edit Teljesség elnevezésű alkotása a jin és jang szimbólumot ábrázolja, ami megjeleníti az egymással szemben álló, ugyanakkor egymást is kiegészítő energiákat.

Koncz Gábor Pozitív burok című festménye azt üzeni számunkra, hogy a gondok közepette is mindig van egy hely, ahol pozitívan feltöltődhetünk. Bartos Kinga Az ÉLETnek fája alkotása pedig a mindenség csodáját tárja elénk. A szimbólumokkal és azok színvilágával a kórházban várakozó betegek közérzetét szeretnék javítani.

Pozitívan fogadták

Sinkó-Káli Róbert, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház igazgatója elmondta, hogy a Jövőkép Alkotók Egyesülete három évvel ezelőtt kereste meg az intézményt a képzőművészeti látványosság elkészítésének ötletével.

Pozitívan fogadták azt, hiszen megvalósításával szebbé, otthonosabbá vált a kórház. Az alkotók és a kórház vezetése egyeztették elképzeléseiket, valamint az „EGÉSZségKERT” megvalósításához forrást is biztosítottak. A kezdeményezést támogatta a Jászság Egészségéért Alapítvány és a K&H Bank jászberényi fiókja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában