Az internetre költöztették megyénk kulturális programjait

A koronavírus terjedése miatt kialakult helyzet jelentősen átalakította a közösségi programok arculatát is. A népszerű közművelődési intézmények zárva tartanak, a hagyományos kulturális és ünnepi programok elmaradnak ugyan, ám a virtuális térben, új formában továbbra is jelen vannak.

Munkatársainktól

Térségünk több kulturális intézménye is online programokkal, tárlatvezetésekkel készül ezekben a napokban. Így tesznek az abonyi művelődési házban is. Képünkön Jandácsik Pál, az intézmény egyik munkatársa készíti a közösségi oldalukra kerülő tartalmakat

Forrás: Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely

A könyvtárak és művelődési intézmények megyénkben is igyekeznek az internet segítségével programokat, műsorokat kínálni. A világháló nyújtotta előnyök pedig mostanság még inkább felértékelődnek.

– Az intézményünk zárva tart, ám a könyvtár senkit nem hagy programok nélkül – kezdte Czakóné Gacov Katalin, a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár vezetője. Az intézmény honlapján különböző tárlatok online megtekintésére nyílik lehetőség. A húsvét jegyében pedig változatos kreatív videókkal segítik az otthoni, ünnepi készülődést. A legkisebbek számára mondókákat, verseket és játékötleteket is ilyen módon mutatnak be. Az internethasználatot népszerűsítő program, vagyis az Internet Fiesta pedig idén rendhagyó módon online programokkal várja az érdeklődőket.

– Lesznek totók, feleletválasztós kvízek és regényekkel kapcsolatos játékok. A videómegosztó csatornánk is hangsúlyosabb szerepet kap ezekben az időkben. Irodalmi művekkel kapcsolatos műsorok, felolvasások is akadnak a repertoárunkban – részletezte Czakóné Gacov Katalin.

Az intézmény igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a könyvtár dolgozói továbbra is várják az olvasók, a lakosság megkeresését, telefonon és e-mailben egyaránt.

Térségünk több kulturális intézménye is online programokkal, tárlatvezetésekkel készül ezekben a napokban. Így tesznek az abonyi művelődési házban is. Képünkön Jandácsik Pál, az intézmény egyik munkatársa készíti a közösségi oldalukra kerülő tartalmakat
Fotó: Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely

– Sokak számára a mindennapok részét képezi a könyvtár. Bátran keressenek minket az elérhetőségeinken, hiszen tudjuk, hogy legtöbbször egy jó beszélgetés az, ami igazán hiányzik – részletezte.

– A koronavírus-járvány miatt az intézményünknek nagy szemléletváltásra volt szüksége. A kultúra ilyenkor ugyanolyan fontos, ha nem még inkább az, mint korábban. Ezért az elkövetkezendő hónapokban digitális értékközvetítést valósítunk meg, leginkább a közösségi média segítségével – ezt már az abonyi művelődési ház munkatársa osztotta meg hírportálunkkal. Jandácsik Pál elmondta, „Kultúra otthon” címszóval hirdetik Facebook-oldalukat, ahol naponta érdekes anyagokat osztanak meg.

– Nagy segítségünkre vannak szakköreink is, amelyek vezetői nyitottak az online megosztásokra, így otthonról is tudnak foglalkozásokat tartani. Ezek pedig természetesen bármikor visszanézhetők – tudtuk meg.

Emellett a művelődési ház helytörténeti érdekességek, videók, könyvajánlók, diafilmes mesélés, és egyéb szórakoztató tartalmak előállítását is célul tűzte ki. Az abonyi amatőr rádiókiállítás virtuális tárlatvezetése és a húsvéti tojásfa elkészítése már meg is tekinthető a Facebookon.

– A kiemelt programjainkat, megemlékezéseket virtuálisan tartjuk meg, továbbá egyéb meglepetés, innovatív tartalmak is várhatók a közösségi oldalon, amelyeknek premierjéről külön hirdetéseket teszünk közzé – összegezte Jandácsik Pál.

Fotó: Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely

A kisebb települések szintén kidolgoztak valamilyen stratégiát a veszélyhelyzet idejére.

– A gyakorlat hozta a megoldást, az elmúlt hetekben többen kérték, hogy oldjuk meg valahogy a kölcsönzést – mondta Bíró József, a csépai művelődési ház és könyvtár vezetője. – A tervek szerint úgy próbáljuk segíteni az otthon töltött idő hasznos eltöltését és a tanulást, hogy összekészítjük a könyveket. A fiatalok telefonon egyeztetett időpontban az épület előtt vehetik át a csomagot. Az időseknek pedig házhoz is szállítjuk a kért köteteket – avatott be a részletekbe.

A tapasztalatok szerint a diákok a tanulmányokhoz szükségeset, a felnőttek és idősek leginkább a szórakoztató irodalmat keresik. A három-négyezer kötetből álló könyvtár állományát a meghatározott szabályok szerint selejtezik, de folyamatosan érkeznek új kötetek is.

A kapcsolattartás eszköze lett

A kialakult helyzetben sok család telefonon és online tartja a kapcsolatot idősebb rokonaival. A leginkább veszélyeztetett korosztály tagjai pedig egyre szélesebb körben sajátítják el az okoseszközök, számítógépek használatának fortélyait. Így a családdal való kommunikálás mellett a különféle, internet nyújtotta programokhoz is hozzáférnek a szépkorúak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában