Szolnok

2019.11.17. 07:00

Decemberben szabadulhat Bróker Marcsi

Ebben a hónapban további két napon zajlik majd a Kun-Mediátor-ügy tárgyalása a Szolnoki Törvényszéken.

Mészáros Géza

November 19-én és 26-án sértetti tanúk kihallgatására kerül sor. S bár a büntetőügynek még korántsem látható a vége, a Bróker Marcsiként ismert vádlott akár már december közepén szabadulhat letartóztatásából.

A büntetőeljárási törvény rendelkezései szerint a letartóztatás legfeljebb 3 évig tart, ha a terhelttel szemben 10 évnél nem súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény miatt van folyamatban eljárás, fogalmaz nyilatkozatában a Szolnoki Törvényszék. Így a törvény kötelező rendelkezése folytán 3 év után megszűnik a terhelt letartóztatása, de ez nem jelenti azt, hogy semmilyen kényszerintézkedés ne lenne vele szemben alkalmazható a továbbiakban – áll a közleményben.

Mint ismeretes, a Kun-Mediátor-botrány 2015 tavaszi kirobbanása után a karcagi cégvezetőnő külföldre szökött, a magyar hatóságok pedig nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Az Interpol körözési listáján is szerepelt. Végül a közép-amerikai Belize-ből, egy üdülőparadicsomból 2016 decemberében hozták haza. A letartóztatás 3 éve most december 16-án ér véget.

„Amennyiben a bíróság úgy látja, hogy a letartóztatás eddig megállapított feltételei változatlanul fennállnak, a vádlott bűnügyi felügyelete rendelhető el. A bíróság előírhatja, hogy a vádlott meghatározott területet, lakást, egyéb helyiséget, intézményt, vagy ahhoz tartozó bekerített helyet kizárólag engedéllyel hagyhatja el (a korábbi büntetőeljárási törvény szerinti házi őrizet, illetve lakhelyelhagyási tilalom). Ebben az esetben kötelezően el kell rendelnie a bíróságnak a nyomon követő technikai eszköz alkalmazását. Amennyiben a vádlott a bűnügyi felügyelet magatartási szabályait megszegi, a letartóztatás ismét elrendelhető. Ebben az esetben annak tartama (legfeljebb 3 év) újra kezdődik.”

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 2017. június 9-én 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, 2 rendbeli sikkasztás és számvitel rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat a vádlottal szemben, aki a vádirat szerint a budapesti székhelyű Kun-Mediátor Kft. önálló képviseleti jogosultsággal rendelkező képviselőjeként az ügyfeleit tévedésbe ejtve, a cég 15 éves működése alatt összesen 12 milliárd forintot meghaladó kárt okozott.

A vádlott ez idáig vallomást nem, csupán észrevételeket tett a sértettek által elmondottakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában