Törökszentmiklós

2020.01.20. 06:45

Egyre népszerűbb a művelődési központ jótékonysági akciója

„A jó alkosson egységet!” – ezzel a mottóval csatlakozott évekkel ezelőtt a Szabadfogas-mozgalomhoz a törökszentmiklósi Ipolyi Arnold Közművelődési Központ.

Molnár-Révész Erika

Hozzák és viszik is. Mindig van meleg kabát és ruhanemű az Ipolyi Arnold Közművelődési Központ előtt felállított fogason

Fotó: Mészáros János

Úgy tűnik, ezt a célt sikerült is teljesíteni, hiszen nincs olyan, hogy az intézmény elé kitett hatalmas ruhafogas üres lenne. A miklósiak ugyanis folyamatosan hozzák és viszik a használt, de még jó állapotú ruhákat.

– Most egy trikó, sapka, sál, egy ruha és egy kabát van rajta – mutatja az Ipolyi Arnold Közművelődési Központ elé kitett ruhafogas tartalmát Bukta Éva népművelő, az intézmény munkatársa. Csütörtök kora délután már jócskán fogyott a kitett holmikból, szerencsére mindig érkezik utánpótlás helyi adományozóktól.

– Az intézmény dolgozói szerettek volna és szeretnének segíteni a rászorulókon, így a mostani tél közeledtével immár negyedik alkalommal hirdettük meg ezt az akciót. Ha van használaton kívüli, megunt, de még hordható téli kabátja valakinek, azt kérjük, akassza a fogasra, hogy el tudja venni az, akinek igazából szüksége van rá – mondja a célokról.

Hozzák és viszik is. Mindig van meleg kabát és ruhanemű az Ipolyi Arnold Közművelődési Központ előtt felállított fogason
Fotó: Mészáros János

A 2019–2020-as Szabadfogas-mozgalmat az enyhe idő miatt tavaly novemberben indította el a központ. Azóta a helyiek továbbfejlesztették az eredeti ötletet: „Ha fázol, vegyél egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egy kabátot!”

– Évről évre egyre sikeresebb ez a kezdeményezés, olyannyira, hogy a törökszentmiklósiak most már nem csak kabátokat, de mindenféle jó állapotú ruhaneműt is kiakasztanak erre a fogasra, és szerencsére elég gyakran teszik ezt – meséli Bukta Éva. A közművelődési központ munkatársa szerint a mozgalom mottóját, azaz hogy „A jó alkosson egységet” mindenképpen sikerült teljesíteniük.

A Szabadfogas-mozgalmat 2017-ben egy magánszemély kezdeményezte a legnagyobb közösségi oldalon, melyhez szinte azonnal csatlakoztak színházak, majd a különböző kulturális és egyéb intézmények. A jótékonysági akció szinte pillanatok alatt nőtte ki magát országos méretűre, népszerűsége azóta is töretlen.

Más módon is segít az intézmény a rászorulókon

Számos jótékonysági bált és rendezvényt szervezett már és szervez folyamatosan a törökszentmiklósi Ipolyi Arnold Közművelődési Központ. Az intézmény termeit gyakran használhatják díjmentesen azok, akik segíteni szeretnének másokon. Nemrég például a kóbor kutyákat gondozó Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítványnak biztosítottak ingyen termet jótékonysági koncertjükhöz.

– Emellett ünnepekkor is kiemelten figyelünk a rászorulókra. Legutóbb karácsonykor gyűjtést szerveztünk gyermekeknek, akik a város külterületein, Óballán, Surjányban vagy Szakállason élnek. Ebből az alkalomból is számtalan játékot, ruhaneműt és édességet ajánlottak fel a törökszentmiklósiak, mi pedig szívesen segítettünk a csomagok eljuttatásában – mondta Bukta Éva népművelő, az intézmény munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában