JÁSZKUNSÁG

2018.10.02. 13:48

Életveszélyt is okozhat a „szülinapi közlekedési táblák” lopása

Sajnos megyénkben is megesik, hogy időnként lába kél néhány közlekedési táblának. Különösen keresettek a „számos” sebességkorlátozó táblák, amiket leginkább születésnapi ajándékként visznek el a helyükről.

Czakó Nóra

Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Néhány éve a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség bíróság elé állított három fiatalembert, akik egy hölgyismerősük harmincadik születésnapjára 30 km/órás sebességkorlátozó közlekedési táblát ajándékoztak.

Ketten közülük leszerelték a kiválasztott táblát Kisújszálláson, míg harmadik társuk a telefonjával világított nekik.

A szülinapos nem sokáig örülhetett a meglepetésnek, mert a táblát a rendőrök lefoglalták tőle.

A Karcagi Járásbíróság mindhármójukat bűnösnek mondta ki közlekedés biztonsága elleni bűntett elkövetésében, és jogerősen két évre próbára bocsátotta őket.

Az eset kapcsán azzal kerestük meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, hogy mennyire gyakoriak az ilyen esetek. A társaság kommunikációs osztálya arról tájékoztatta a Szoljon.hu-t, hogy szerencsére egyre kevesebbszer fordul elő, hogy ellopják a KRESZ-táblákat, ami egyébként úttartozékkárnak minősül.

Míg 2013-ban megyénkben 210 közlekedési táblát tulajdonítottak el, addig ez a szám 2018-ra 14-re mérséklődött. A kár értéke az elmúlt években azonban százezres nagyságrendű volt.

Mint kérdésünkre kiemelték, a csökkenés oka valószínűleg az, hogy zömében már nem alumíniumtáblákat helyez ki a társaság, így azok emiatt már nem olyan keresettek. A táblák nagy része már műanyag préselt anyagból készül.

A kommunikációs osztálytól azt is megtudtuk, hogy a „számos” táblák (30, 40, 50 stb.) ennek ellenére még mindig „keresettek” születésnapi ajándékként. Ugyanakkor ezeket a táblákat a gyártótól is be lehet szerezni, és nem vonnak így maguk után rendőrségi feljelentést sem.

A büntető törvénykönyv szerint a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény elkövetése akár tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető attól függően, hogy milyen következményei lesznek a közlekedési jelzés eltávolításának vagy megváltoztatásának.

Ha mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, három év, ha súlyos testi sértést okoz, egytől öt év, ha maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget okoz, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés a büntetés.

Ha valaki életét veszti, öttől tíz év, ha pedig a bűncselekmény kettőnél több ember halálát vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz, öttől tizenöt évig terjedő börtönbüntetéssel számolhat a vétkes.

Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock / Shutterstock

Aki a bűncselekményt gondatlanságból követi el vagy arra irányuló előkészületeket tesz, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Gondatlanság esetén azonban a fentebb leírt következményektől függően két évig, három évig, egytől öt évig, illetve kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetés is járhat.

Mint megtudtuk, az elkövetőket azonban ritkán érik tetten.

Balesetveszélyt is okozhat

A Magyar Közút megerősítette, hogy a közlekedési jelzések eltulajdonítása vagy elfordítása, megváltoztatása balesetveszélyes helyzetet teremthet, az ilyen cselekmények a közlekedés biztonságát veszélyeztetik. Például egy stoptábla ellopása esetén azonnali intézkedés szükséges a balesetveszély megszüntetése érdekében, hiszen ezzel a baleseti kockázat nagymértékben nő.

Egy ilyen tábla és a tartóoszlop ára megközelítőleg 16 ezer forint plusz áfa, amihez még a kihelyezéssel kapcsolatos járulékos költségek is hozzáadódnak. A kár összegét befolyásolja például a tábla mérete is.

Mindent egybevetve, éves és országos szinten így is ezres nagyságrendű a táblalopás, aminek következményeként a társaságnak többmilliós kára keletkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában