Tiszafüred

2019.04.12. 15:14

Híres magyar királyok arcképét is elkészíti a füredi fafaragó

Számos ember portréját elkészítette már Végh József. A nyugalmazott pedagógus közel egy évtizede foglalkozik fafaragással. Munkáival sok helyen találkozhatunk, a Tisza-tó madárvilágának megörökítése pedig az ő nevéhez fűződik.

Ujvári László

Végh József közel egy évtizede foglalkozik fafaragással.

Fotó: Ujvári László

– Utolsó kiállításom Tiszafüreden volt, de a faragásaim állandóan kint vannak az Albatrosz kikötőben. Nyáron ott dolgozom, és mindig kiviszek magammal néhányat. Azt látom, hogy érdekli az embereket – mondta az alkotó.

Faragásai már a helyi óvodákban is megtalálhatók, nemrég adományozott egy-egy sorozatot az intézmények számára.

A népszerű mese, a Vuk szereplőit, közismert jeleneteit örökítette meg a fában. Ezek azóta a helyi katolikus és református óvodákban láthatóak, a gyerekek nagy örömére.

– Most télen a családomnak faragtam sokat. Minden unokaöcsémnek és unokahúgomnak van legalább egy faragása tőlem. A következő időszakban a bátyám portréját szeretném elkészíteni, közben pedig jönnek a megrendelések – részletezte.

Sokan keresik meg, ki portrét, ki egy madarat szeretne. Mostanában készültek el az új munkái. Az egyiken egy vaddisznó látható az erdőben, egy másikon a nagy kócsagok udvarlását örökítette meg. Két, a levegőben táncoló nagy kócsag látható rajta, az alkotás a Násztánc nevet kapta.

Végh József közel egy évtizede foglalkozik fafaragással.
Fotó: Ujvári László

A természeti értékek, az állatvilág megörökítésén túl közel állnak hozzá a különböző történelmi témák. A világhálón talált egy mellképet Szent István királyról, amint egyik kezében az országalmát, másikban a jogart tartja. Rögtön elhatározta, hogy fában is megörökíti. Tervei szerint a közeljövőben egy hortobágyi vihart próbál elkészíteni, amint a lovak száguldanak a pusztában.

Emellett a híresebb magyar királyok arcképét, valamint a mondabeli Emese álmát. Három hete a famunkák egy új területén is tesztelte magát, szőlőtőkékből próbál kompozíciókat készíteni. Figyeli, hogy a tőke formája, alakja milyen témát rejt, és igyekszik azt megmutatni. Már két ilyen belső térplasztikát készített, az egyik kutyát, a másik egyszarvút ábrázol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában