JÁSZÁGÓ

2017.10.24. 06:54

A jászágói népdalosokhoz került a vándordíj és a kétszázezres jutalom

A Jászsági Civil Vándordíjat és a vele járó 200 ezer forint elismerést nyolcadik alkalommal ítélte oda „A Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma. A vándordíjat idén a Jászágói Népdalkör tagjai vehették át.

Az ’56-os megemlékezést követően adták át a díjat a civil szervezet tagjainak 

Fotó: Banka Csaba

„A Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma annak idején azért hívta életre a vándordíjat, hogy ne csak személyek Jászságért végzett munkáját tudják elismerni, hanem olyan közösségek tevékenységét is, melyek kötődnek a Jászok Egyesületéhez.

A Jászágói Népdalkör 1995-ben alakult. Céljuk, hogy felkutassák, megőrizzék a Jászság népdalkincsét, régi idők dalait.

Arra vállalkoztak, hogy e kincseket átadják az utókornak. Megalakulásuk óta részt vesznek a helyi rendezvényeken, a Dalos- és Jász Világtalálkozókon. Több helyezést, ezüst, arany minősítést értek el kistérségi és országos megmérettetéseken.

1998 óta tagjai a Jászok Egyesületének. 1996-ban és 2004-ben elnyerték a Jászok Egyesülete vándorserlegét. Hangjukat „A Jászságért” Alapítvány által kiadott hangkazetta és CD-lemez is őrzi. Alapítójuk, Szabó Gyuláné pedagógus. Jelenlegi vezetőjük Kovács Zoltánné Lajos Krisztina mérnök, pedagógus.

– A dalkör közösségmegtartó és hagyományőrző szerepe felbecsülhetetlen fontosságú a kicsiny település életében. A Jászágói Népdalkör eredményei és törekvései méltóak a támogatásra és a Jászsági Civil Vándordíj elnyerésére – mutatott rá dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete elnöke.

Az ’56-os megemlékezést követően adták át a díjat a civil szervezet tagjainak 

A vándordíjat minden esetben az adott község, város egy jeles ünnepéhez kapcsolódva adják át. A nyolcadik díjátadó alkalmával sem szakítottak e hagyománnyal.

A közösség tagjainak Jászágón, az 1956-os forradalom és szabadságharcra történő megemlékezés után adta át az egyesülete elnöke.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!