jászkunság

2019.07.18. 07:00

Jövőjüket alapoznák meg a külföldet választók

Az internetes források szerint több százezer magyar dolgozik külföldön, ilyenkor nyáron ez a szám talán a félmilliót is elérheti. De mit kezdenek az odakint megkeresett pénzükkel a honfitársaink? Akik kint is élnek a fizetésük nagy részét ott költik el, de akadnak, akik a Magyarországon lakó családjukat támogatják vele.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Shutterstock

A statisztikai adatok szerint kétszázhetvenmilliárd forintnyi eurót utalnak haza a külföldön élő és dolgozó magyarok. Ez az összeg 2012 óta folyamatosan növekszik, amely az elköltött javak tekintetében jót tesz a magyar gazdaságnak is.

Több százezer honfitársunk dolgozik a határokon kívül, a legnépszerűbb célpontok az Egyesült Királyság, Németország és Ausztria. Kelemen Zita nyolc éve ragadt kint Angliában.

– Még 2011-ben úgy indultam nyaralni, hogy szeptemberben hazamegyek, de munkát találtam, és elkezdtem dolgozni. Egy étteremben takarítottam, azóta kipróbáltam gyárakat, mostanra főpincér lettem egy pubban.

– Egyedülállóként el tudom tartani magam, kifizetem a bérleti díjat, a számlákat és kényelmesen elélek a következő fizetésemig. Időnként az öcsémnek szoktam hazautalni pénzt, hogy besegítsek az anyukámnak, de ez azért nem rendszeres. Leginkább nagyobb kiadások esetén van szükség rá.

Zita már nem is tervezi, hogy hazaköltözzön, spanyol párjával angliai családalapításon gondolkodnak, úgy tűnik megtalálta a számításait külföldön. Németországban kifejezett kisközösségekbe tömörülhetnek azok a magyarok, akik más kint élővel is szeretnék tartani a kapcsolatot.

– Magyar zenekarok koncertjeit, humoros esteket szerveztek a környéken élőknek. Egyre többen nyitnak kisebb üzleteket is, kifejezetten hazai termékekkel – mesélte Bercse János, aki hat évet élt München mellett.

– Meglehetősen jó a hangulat az ilyen összejöveteleken, és klassz, hogy találkozhattunk más magyarokkal is. Később baráti kapcsolatok is kialakultak, így többször összejártunk – magyarázta János.

A fiatalember a párjával egy étteremben kezdett dolgozni, ahol gyakorlatilag csak kelet-európai munkavállalók voltak. A kint töltött évek során keresve a lehetőségeket, más munkahelyeket is kipróbáltak. A családtól való távolság viszont arra a döntésre késztette őket, hogy hazaköltözzenek.

– Megpróbáltunk félretenni annyi pénzt, amennyit csak bírtunk, de azért az ottani élet főleg a szolgáltatások sokkal drágábbak, mint itthon – taglalta a szolnoki János, majd gyorsan hozzáfűzte, hogy amikor hazaköltöztek, a lakásvásárláshoz szükséges önerőt ki tudták fizetni a megtakarításukból.

A tiszaföldvári Hiáth családban az édesapa külföldön vállalt munkát, hogy biztosítsa a megélhetést. A megkeresett bérének nagy részét hazahozza.

– Minden hónapban három hetet dolgozok, egyet pihenek, ez utóbbit itthon töltöm. Nagyon hiányoznak a gyerekek, de Magyarországon nem tudnék annyit keresni, mint Ausztriában.

– Utalni nem szoktam, mert úgy tudom, elég magas vonzatos költségei vannak – mondta a családapa, Hiáth Péter, aki kifejtette, hogy nem ez a legtökéletesebb megoldás a helyzetükre, de próbálják a lehető legjobbat kihozni belőle.

Költséges a bér hazautalása

A külföldről belföldre való banki utalások előtt fontos, hogy tájékozódjon az ember, ugyanis a forintátváltás költsége pénzintézetenként változik. A kellő körültekintéssel kiválasztott tranzakció során több ezer forintot is spórolhatunk.

Borítékban nem célszerű hazaküldeni a megtakarított pénzt, mivel az úgy nem biztonságos. A legegyszerűbb mód egy kimondottan pénzküldési szolgáltatással foglalkozó vállalat igénybe vétele, amely világszerte tart fent irodákat. Ebben az esetben a cég által meghatározott árfolyam a mérvadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában