oktatás

2019.10.12. 11:30

Mérnökképzést indíthat Jászberény

Az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusán tervezett műszaki informatikai képzés jövőjéről és a kollégiumi épületrész PPP-kiváltásáról tartott sajtótájékoztatót a minap dr. Liptai Kálmán, az egyetem rektora, dr. Varró Bernadett, a campus oktatási és kutatási főigazgatója, valamint dr. Szabó Tamás polgármester.

Illés Anita

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Dr. Liptai Kálmán elmondta, hogy a képzések tekintetében olyan irányban szeretnének a jövőben elindulni, amivel a környező ipart legjobban tudják segíteni. Ezek közül kiemelte a mérnökinformatikus, az üzemmérnök-informatikus és a technológiai menedzser szakokat. Az új szakok beindításának érdekében tárgyaltak az innovációs és technológiai minisztériummal és a város polgármesterével is.

Dr. Szabó Tamás, dr. Liptai Kálmán, dr. Varró Bernadett (balról)
Fotó: Gémesi Balázs

Dr. Szabó Tamás kiemelte: az elmúlt években folyamatosan törekedtek arra, hogy a mérnök- és informatikusképzést meghonosítsák. Ennek nemrég az Electrolux bejelentése adott újabb löketet. A város felmérést készített a Jászság meghatározó gazdasági szereplőinek körében közel ötven vállalkozást bevonva – ebben a tervezett szakokra vonatkozó igényekre is kitértek. Tizenöt vállalkozó jelezte, hogy huszonöt-harminc főt be tudnának iskolázni.

A tájékoztatón megtudtuk, hogy az egyetem több mint kétmilliárd forintot kapott PPP-k, azaz magántőke bevonásával indult beruházások kiváltására. Az egyetem öt ilyen konstrukciójából egy egri és egy jászberényit tervezik kiváltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában