JÁSZSZENTANDRÁS

2019.02.09. 07:00

Hatszáz tanya lakóit segítik a tanyagondnokok

Jászszentandrás környékén körülbelül hatszáz tanya található. Lakói főként nyugdíjasok, akik a tanyagondnokokon keresztül érintkeznek a külvilággal. Az idősek nemcsak az ebédet várják, hanem azt a néhány jó szót is, amit segítőiktől kapnak magányos hétköznapjaikon.

Illés Anita

Fazekas Jánosné, Mancika néni hatvan éve él a külterületen. Nagy Tamás tanyagondnok segít neki a mindennapi élet könnyebbé tételében

Fotó: Illés Anita

A község tanyavilágában még ma is sok idős ember él, akik a tanyagondnokon keresztül tartják a kapcsolatot a külvilággal. Sajnos, közülük jó néhányan nem számíthatnak a családtagok mindennapos gondoskodására, mert gyermekeik dolgoznak vagy már rég elköltöztek a faluból.

Őket a település két tanyagondnoka, Barna Gyuláné Erika és Nagy Tamás segítik. – Soha nem egyforma két napunk. Feladataink közé tartozik a külterületen élők orvoshoz szállítása, a gyógyszerfelíratás és azok kiváltása, a bevásárlás, számlák befizetése és az ebédkiszállítás.

– Ilyenkor télen, a tüzelőanyag behordásában is közreműködünk. Az idősek több beszélgetést igényelnének, de erre jut a legkevesebb idő. Segítünk, amiben tudunk.

– Mindennap várnak bennünket. Az elmúlt években megtanultuk, hogy pontosan érkezzünk az idősekhez, mert van, aki már a kapuban várja az ebédet és a jó szót – mesélte Barna Gyuláné, Erika.

– A tanyavilágban élők el vannak zárva a külvilágtól, rajtunk keresztül tartják a kapcsolatot például az önkormányzattal. Segítünk a levelek közvetítésében, az önkormányzat tájékoztatóinak eljuttatásában is – tette hozzá Nagy Tamás tanyagondnok, akivel ottjártunkkor elindultunk a tanyavilágba.

Esős időben bizony nehézségekbe ütközik a közlekedés, vigyázni kellett, hogy el ne akadjunk a sártenger borította utakon. Végül szerencsésen megérkeztünk az erdős területre, ahol Fazekas Jánosné Mancika néni él egy kis tanyán.

– Lassan hatvan éve élek a tanyán, harminchárom éve egyedül. A gyerekeim dolgoznak, nem érnek rá naponta kijönni hozzám. Amíg bírtam magam, bejártam kerékpárral a faluba. Már jó néhány éve a dűlőig sem merek kimenni, nehogy elessek. A tanyagondnokok sokat segítenek, jó, hogy rám nyitják az ajtót.

Fazekas Jánosné, Mancika néni hatvan éve él a külterületen. Nagy Tamás tanyagondnok segít neki a mindennapi élet könnyebbé tételében
Fotó: Illés Anita

– Szívesen beszélgetnék többet, de megértem, hogy sok a munkájuk. Időnként feltörnek bennem a régi emlékek, és jó azokat megosztani másokkal. Olvasni már nem nagyon látok, így marad a televíziózás.

– Várom már a tavaszt, mert a kertben mindig akad feladat: zöldséget, paprikát, uborkát ültetek, mert sokkal jobb íze van, mint a boltinak. Hiába, megszoktam a tanyasi életformát, a természet közelségét, nem mennénk el innen máshová – mondta Mancika néni.

Buszcserét terveznek

Tanyagondnoki szolgálat húsz éve működik a településen, nagy szükség van rá, hiszen sokan élnek tanyán. Szabó László polgármester elmondta, hogy felmérték, mely utakat kellene felújítani.

A tanyavilágban folyamatosan javítani kell a külterületi utakat. Nagy a sár, a vízelvezetést is meg kell oldani, hogy könnyebben megközelíthetővé váljanak a helyek.

– Terveink között szerepel, hogy a külterületi utakat szilárd burkolattal lássuk el. Lehetőségeink szerint erre szeretnénk majd pályázni. Szintén pályázati támogatásból a tanyagondnoki buszt is lecserélnénk – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában