JÁSZKUNSÁG

2018.08.10. 17:30

Néhol a másodfokú hőségriadó ellenére is be kell tartani a dresszkódot

Az elmúlt napokban mindennap harminc fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála, és jelenleg is másodfokú hőségriasztás van érvényben. Lenge ruhákban is nehéz kibírni a kánikulát, de vannak olyan munkahelyek, ahol a nagy meleg ellenére is kötelező a formaruha viselése.

Hutter Zsófia

A szolnoki Galéria étterem pincéreinek is könnyebbség a lengébb ruházat

Fotó: Csabai István

– Ha nem muszáj, inkább ki sem megyek a lakásból, annyira meleg van. Nem lehet olyan kevés vagy vékony ruhát felvenni, amiben nem izzad az ember – mondta a szolnoki Tóth Lajosné.

– Nap mint nap látom a buszsofőröket és azon gondolkodom, ők hogy bírják ezt a hőséget abban a kis fülkében.

A kérdésre Pásztor József, a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. koordinációs és Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi igazgatója válaszolt.

– Az országosan elrendelt hőségriadó idején a formaruha viselésének szabályait enyhítettük – mondta.

– Ebben az időszakban lehet mellőzni a nyakkendő viselését, engedélyezett az egyszínű kék vagy fehér, galléros póló használata. A nem klímás, nem országos szegmensben közlekedő autóbuszokon pedig lehetőség van a térd alá érő vászon vagy szövet, a korábbi formaruhanadrág színeivel megegyező, egyszínű rövidnadrág viselésére.

Az interneten rengeteg tanácsot olvashatunk azzal kapcsolatban, mit vegyünk fel a nagy melegben. Például könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát, és felejtsük el a szűk topokat, nadrágokat, szoknyákat.

Azonban nem mindenkinek van lehetősége megválogatni, mit hord munkaidő alatt.

A Magyar Honvédségnél a ruházati szabályzat tartalmazza, hogy az évszaknak megfelelő ruházatot viseljék a honvédség dolgozói. Létezik könnyített változata a gyakorlónak, mint megtudtuk, ez azt jelenti, hogy a felső részének fel lehet hajtani az ujját.

A bakancs elengedhetetlen darabja az egyenruhának, azonban bázison belül lehetősége van a katonáknak a hőségriadó ideje alatt sapka nélkül dolgozni.

A MÁV Zrt. Kommunikációs igazgatósága szintén arról számolt be, hogy munkavállalóiknak lehetősége van nyári egyen-formaruhát hordani. Minden alapanyag lélegző textília, tehát jól szellőzik, mely elengedhetetlen a nagy hőségben.

A Máv-nál ilyen farmer térdnadrág megengedett a férfiaknak a hőségben
Fotó: MÁV

A férfiak nyári viseletként rövid és hosszú ujjú inget, a hölgyek szoknyát, rövid ujjú blúzt kapnak munkakörüktől függően. A mozdonyvezető sportosan elegáns farmerkollekciójának része a kánikulában jól kihasználható térdnadrág, mely rendkívül kényelmes viselet – tájékoztatott az igazgatóság.

A pincérnek is lehet melege

A vendéglátásban is igyekeznek megkönnyíteni a felszolgálók helyzetét. Fülöp Attila, a szolnoki Galéria étterem vezetője elmondta, mivel kerthelyiséggel is rendelkeznek, amennyire lehetséges, lazítanak a szabályokon.

A szolnoki Galéria étterem pincéreinek is könnyebbség a lengébb ruházat
Fotó: Csabai István

– A férfiaknak kötelező a hosszú nadrág, de a nyakkendő nem, illetve kötényt sem muszáj felvenniük. Viselhetnek rövid ujjú inget, valamint fekete sportcipőt, ami jobban szellőzik – sorolta az étteremvezető.

Elmondta, a hölgyeknél is van engedmény. Nem kötelező harisnyát viselni, illetve zárt cipő helyett felvehetnek szandált is az ott dolgozók, ezzel is megkönnyítve a kánikula elviselését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában