JÁSZKUNSÁG

2019.06.02. 11:30

Népszerűek az online KRESZ-tanfolyamok

Többet tanulnak, s jobban is teljesítenek a vizsgákon az online KRESZ-tanfolyamon készülők. A statisztikák legalábbis ezt mutatják. A távoktatás népszerűsége sokat nőtt az elmúlt években, a hatékonyabb időbeosztás lehetősége sokak számára jelent kényelmes megoldást.

Szabó Lilla Laura

A gyakorlati oktatás megkezdésének feltétele a megfelelő elméleti tudás. A KRESZ-vizsgára ma már internetes programmal is felkészülhetünk.

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

A jogosítvány megszerzése az élet legmeghatározóbb eseményei közé tartozik. Évről évre sokan végzik el a KRESZ-tanfolyamot, 2012 óta pedig a tanulók online oktatásra is jelentkezhetnek. Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, akik ilyen módon végzik el a tanfolyamot.

Mai rohanó világunkban az időbeosztás a mindennapok igen sarkalatos pontja, az internetes KRESZ-tanfolyam többek között emiatt jött létre. A vezetésórák természetesen megkívánják a fizikai jelenlétet, ám az elméleti ismeretek elsajátítása valójában szabadon is megtörténhet.

– Az online tanfolyam azoknak nagy segítség, akik a munkájuk vagy egyéb személyes okok miatt nehezebben találnának alkalmat a tantermi oktatásra. Tanulóink jelenleg fele-fele arányban készülnek tantermi, illetve online kurzuson. A KRESZ-vizsga százalékos mutatói egyébként azt jelzik, hogy sikeresebben teljesítenek a távoktatásban készülők. Ennek oka talán az lehet, hogy a programban több lehetőség van gyakorló tesztek kitöltésére – részletezi Vadas Attila, a szolnoki Sprint Autósiskola vezetője.

Az alkalmazás száznyolcvan napig él, ennyi idő áll rendelkezésre az ismeretek elsajátítására. Az egyes modulok végén tesztek kitöltésére van lehetőség, majd a tényleges számadás előtt a tanuló próbavizsgát tesz. Ez feltétele a hivatalos számadásnak is. A közlekedési hatóság által hitelesített program teljes körű felkészülést biztosít, a modulok végén ismétlő, valamint ellenőrző kérdések teszik próbára a tanuló figyelmét, memóriáját.

Az alkalmazás a programban eltöltött időt is méri. Elmondható, hogy a tanulók több időt töltenek tanulással az online felületen. A statisztikák szerint átlagosan 32 teljes órát foglalkoznak a tananyaggal. A tantermi oktatásban ezzel szemben 28 a kötelező óraszám.

– Kényelmesebb így tanulni, a napi elfoglaltságok mellett. Ráadásul az otthoni, nyugodt környezet is jó hatással volt a felkészülésemre. A tanfolyamot tavaly ősszel, nagyjából három hét alatt végeztem el – meséli a szolnoki Rónai Zoltán. A férfi szintén online kurzuson teljesítette a KRESZ-vizsgát, a tanfolyamról pozitív véleménye van.

– A rendszerben kitöltött sikeres próbavizsgám után az iskola kért nekem időpontot a tényleges számadásra. A dátumig még volt időm, így azt gyakorlásra használtam fel. Végül élesben is jól teljesítettem, teljesen elégedett vagyok az online programmal! Persze vannak, akik a tantermi oktatást részesítik előnyben.

A gyakorlati oktatás megkezdésének feltétele a megfelelő elméleti tudás. A KRESZ-vizsgára ma már internetes programmal is felkészülhetünk.
Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

– Én a hagyományos tanfolyamot választottam. Nagyon jól magyarázott az oktató, gyakran szemléltette képekkel az anyagot. Sok hasznos plusz információt is elmondott az életből vett példákon keresztül, számomra nagyon sokat jelentett ez a közvetlen kapcsolat a tanulás alatt – osztja meg tapasztalatait a cibakházi Fekete Anita.

Harminc óra a kötelező

Nagyjából 150–180 ezer forint közötti összeggel számolhat az, aki ma B kategóriás jogosítványt szeretne szerezni. Az elméleti képzés közel harmincezer forint, a KRESZ-vizsga díja országosan 4600 forint. A vezetési órák ára alkalmanként átlagosan négy-ötezer forint körül mozog, kötelezően harminc órát kell a forgalmi vizsga előtt vezetni.

A témával kapcsolatban véleményt is írtunk, ezt ide kattintva olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában