GALÉRIÁVAL

2019.10.07. 06:55

Tizedszer is jól kifőzték a Nagy Befőzést

„Sütés, főzés, füstölés, savanyítás, préselés!” – így hirdették tíz esztendővel ezelőtt a nagykörűi Nagy Befőzés napját. A szlogen mit sem változott, az esemény koncepciója azonban némileg átformálódott a jubileumra.

Rimóczi Ágnes

Ezúttal a Tisza-parti település gyönyörű és hangulatos piactere kapott hangsúlyosabb szerepet, és megannyi nyitott porta, rendezvényudvar várta a falusi ízek, illatok és általában a vidékies hangulat kedvelőit. Jöttek is szép számmal. Még úgy is, hogy az évek alatt megszokott verőfényes napsütés, és kellemesen langyos idő ezúttal máshol talált otthonra, Körűben borongós idő, szemerkélő eső honolt. Ez azonban nem vette el a látogatók kedvét, ők kitartóan kóstoltak, ízleltek, muzsikaszóra ebédeltek, táncoltak, jó hangulatban sétáltak az utcákon és tereken.

Mindenhol szállt az ételillat. Az ízek és illatok kavalkádja csalogatóan hatott, nem volt könnyű választani, de persze mindenki talált ízlésének megfelelőt. Megjelentek a házi konyhák termékei: befőttek, savanyúságok, zöldség-készítmények, füstölt termékek, must, savanyú káposzta és sorolhatnánk. Mindehhez „aláfestésként” szolgált egy igazi hagyományos vásári hangulat: kisbíróval, népzenével, tökárveréssel, terményáldással. Járta az utcákat a falunéző kis vonat, vásári komédiák, koncertek, népi játszóház, gyermekműsorok, kézműves foglalkozások várták a családokat.

Aki elment oda, láthatta, aki nem volt ott, higgye el e sorok alapján, hogy a várakozásokat is felül múlta a jubileumi Nagy Befőzés. A gasztro-turisztikai, kulturális esemény elérte célját: felelevenítette az ősz legnagyobb eseményét, a télre való eltevést, befőzést. Felidézte nagymamáink világát, megelevenedtek a fejekben a régi receptek, előkerültek az üstök, dunsztos üvegek, darálók, hordók, melyekben kitűnő helyi alapanyagokból csodás ételek születtek. Igazi nagy kaland volt. Aki kimaradt, jövőre átélheti mindezt a tizenegyedik Nagy Befőzésen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában