JÁSZKUNSÁG

2019.07.24. 11:30

Továbbra is évről évre drágul a termőföld megyénkben

Átlagosan öt százalékkal emelkedtek idén a megyei termőföldárak a tavalyihoz képest, számolt be róla Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Az áremelkedés egyébként országosan jellemző tendencia, a mezőgazdasági területek az utóbbi évtizedben folyamatosan drágultak.

Kovács Berta

Az adatok szerint megyénkben egyetlen év alatt több mint hét százalékkal emelkedtek a földárak. Ez egyébként országosan jellemző tendencia.

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Az agrárkamara júliusi adatai alapján Szolnok térségében hektáronként átlagosan 1 és 2 millió forint közötti átlagáron tud földterülethez jutni, aki most vásárlásra szánja el magát, Karcag térségében is hasonló árakkal számolhatunk, míg a Tiszazugban 1,2–2 millióért, a Jászságban 1,3–2 millió forint között kapunk szántóföldet.

Gyepet, rétet, legelőt egyértelműen Szolnok körzetében értékesítenek legmagasabb áron, itt 800 ezer forintot kérnek el egy hektár területért, a Tiszazugban 400–600 ezret, a Jászságban 350–700 ezer forinttal kell számolnunk, míg Karcag térségében már 300–500 ezer forintért megkaphatunk egy hektár legelőt.

Az átlagot jellemző irányszámoktól az egyes területen kialakuló árak persze jelentősen el is térhetnek, a föld aranykoronában meghatározott értéke irányadó az értékesítési árak kialakítása szempontjából. Emellett sokat nyom a latba az is, hogy hol helyezkedik el az adott terület, mennyire fekszik az infrastruktúrához közel vagy távol, valamint milyenek az öntözési lehetőségek.

Az Agrotax Iránytű adatai szerint 2017–2018 között Jász-Nagykun-Szolnok megyében 7,11 százalékos földáremelkedés következett be, míg 2016–2017 között ennek mértéke 9,19 százalékot tett ki.

A szántók 2018-as átlagára megyénkben 1 millió 320 ezer 525 forint volt hektáronként (legolcsóbban a Kunhegyesi járásban cseréltek gazdát a földterületek), míg 2017-ben hektáronként 1 millió 219 ezer 420 forint volt a megyei termőföldek átlagos értékesítési ára. Tavaly a legtöbb termőföld az Alföldön cserélt gazdát, a legnagyobb méretű területeket (Veszprém megye mellett) nálunk értékesítették, ami nem meglepő, hiszen eleve jelentős mezőgazdasági területekkel rendelkezünk.

Gyepet, legelőt a szántóhoz képest jóval kisebb számban vásároltak tavaly a gazdák, viszont mélyebben zsebbe kellett nyúlniuk, mint a tőlünk keletebbre vagy délebbre fekvő megyékben – átlagosan 1 millió 516 ezer 940 forintot kellett kifizetniük hektáronként. Az előző évhez képest ez jelentős drágulást tükröz, hiszen 2017-ben csak 910 952 forint/hektár összeggel kellett számolnia annak a gazdának, aki legelőhöz akart jutni.

Az adatok szerint megyénkben egyetlen év alatt több mint hét százalékkal emelkedtek a földárak. Ez egyébként országosan jellemző tendencia.
Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

Nagy eltéréseket mutatnak a számok

Az internetes portálok jelenlegi kínálatát tekintve 1 hektárnyi szántót Szolnokon 1,2 millió forintért vehetünk. Fegyverneken, a Holt-Tisza partján 2,9 hektár szántót 5 és fél millióért vásárolhatunk, Túrkeve határában viszont 18,5 hektárnyi szántóföldhöz már 1,2 millió forintért hozzájuthatunk. Többek között 1,76 ha legelőt Hunyadfalva belterületen másfél millió forintért kínálnak, 900 négyzetméteres bekerített zártkertet pedig a Milléren 380 ezerért szeretnének eladni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában