ARCULATVÁLTÁS

2019.04.27. 11:30

Vendégmarasztaló fejlesztések jönnek a Tisza-tó térségében

Gazdag természeti értékeit egyre ismertebbé téve, még látványosabb ökoturisztikai paradicsommá, közkedveltebb kirándulóhellyé, kiemelt üdülési helyszínné válik a Tisza-tó és térsége a már zajló és tervezés alatt álló, közeljövőben megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően. A több tíz milliárd forint összegű beruházásokról, a hozzáadott értékek hasznosulásáról Piroska Miklós, a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke számolt be hírportálunknak.

Mészáros Géza

Számos egyéb idegenforgalmi fejlesztés mellett a Tisza-tó emblematikus eleme, az abádszalóki vízicsúszda is megújul. Már épül az új élményrendszer.

Forrás: Beküldött fotó

– A Magyar Kormány 2017 nyarán létrehozta a Debrecen–Hajdúszoboszló–Hortobágy–Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térséget. A döntéssel a Balaton, továbbá a Sopron–Fertő-tó, valamint a Tokaj–Felső-Tisza–Nyírség után ez lett az ország negyedik kiemelt turisztikai régiója. Azóta ez a szám a Dunakanyar és térsége beemelésével immáron ötre emelkedett. A másfél évvel ezelőtti döntést a régió turisztikai eredményei alapozták meg – emlékeztetett az elnök.

– A Tisza-tavi térség vendégforgalmi adatai a 2016-os évig stagnáló számokhoz képest jelentős növekedést mutatnak, mind az érkező vendégek, mind pedig a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számában. Ahhoz, hogy ez a tendencia folytatódhasson, a szálláshely kapacitás bővítésére és minőségi fejlesztésére van szükség a Tisza-tónál, hiszen a nyári főszezonban gyakorlatilag a kereskedelmi- és a magánszálláshelyek egyaránt szinte teljes kihasználtsággal működnek.

– Ezen némileg enyhít majd, hogy a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program panziófejlesztési pályázatain több térségi szálláshely is sikeresen pályázott kapacitásbővítésre. A legalább három- vagy négycsillagos új, nagykapacitású szállodák építése, amelyek minőségi előrelépést hoznak a szálláshelyek volumenében és kínálatban, még egyenlőre várat magára – mutatott rá Piroska Miklós.

– A kiemelt fejlesztési térséggé válásnak köszönhetően a Tisza-tó és a vele földrajzilag szorosan egybefonódó Hortobágy térsége mintegy tízmilliárd forint összegben valósít meg beruházásokat az elkövetkező években. Emellett további 330 millió forintot nevesített a kormányhatározat a Tisza-tó horgászturisztikai fejlesztésére.

Számos egyéb idegenforgalmi fejlesztés mellett a Tisza-tó emblematikus eleme, az abádszalóki vízicsúszda is megújul. Már épül az új élményrendszer.
Fotó: Beküldött fotó

– A tervezett fejlesztés része a tematikus szigetek kiépítése, vízi sétányok, tanösvények továbbfejlesztése. Ennek keretében az Óhalászi-sziget fejlesztése előkészítés alatt áll, 2020-ban kezdődik meg az úgynevezett cölöpházas falu kialakítása. További cél a Tisza-tó és a Hortobágy kerékpárúttal való összekötése, a poroszlói ökocentrum attrakciójának bővítése is.

– Nagyon fontos és régen várt beruházás a tó szabad strandjainak fejlesztése. A hét települést – Abádszalók, Tiszafüred, Kisköre, Poroszló, Sarud, Tiszabábolna és Tiszanána – érintő beruházások már javában zajlanak, és az idei nyári szezonra már új, többpályás csúszdán lehet siklani Abádszalókon.

–Új sportolási, szórakozási lehetőséggel bővülnek a parti szolgáltatások mindenhol, megújulnak az öltözők és számos további új szolgáltatással bővülnek szabadstrandjaink. Másik újdonság a Tisza-tónál a nyaralóhajó-bérlés. Friss hír, hogy az idei nyáron tesztüzem alatt álló nyaralóhajók közül kettőt már vízre is helyeztek a Tisza-tónál.

– Ezeket bárki kibérelheti, akinek kedve támad a vízen tölteni akár egy hetet. A foglalási rendszer szeptemberben élesedik, az első bérlők pedig 2020 májusában futhatnak ki a vízre. A nyaralóhajózásnak köszönhetően több Tisza-tavi kikötő is létesül, a báziskikötő Kiskörén lesz, de kisebb kikötőket építenek Abádszalókon, Tiszafüreden és Poroszlón is – hangsúlyozta a megyei közgyűlés elnöke.

Forrjon a Tisza-tó vize május elején!

A Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatal 2019. május 1. és 4. között második alkalommal rendezi meg Tiszafüreden a TÓMÉK /Tisza-tavi Napok fesztivált. Színes programokkal, kulturális csemegékkel és koncertekkel várnak kicsiket és nagyokat a Halas téren.

TÓMÉK = TÓ, móka, élmény, kaland! Tarts velünk! Pezsdítsük fel együtt a Tisza-tavat!

Részletes program és további információ: www.tiszatavinapok.hu; www.facebook.com/tiszatavinapok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában