Emléknap

2018.01.21. 08:04

Erdő Péter a Margitszigeten tart szentmisét

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét mutat be Árpád-házi Szent Margit emléknapjához kapcsolódóan ma délelőtt a margitszigeti domonkos kolostor romjainál – közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense.

Budapest, 2018. január 21. Erdõ Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek (k) érkezik az ünnepi szentmisére, amelyet Árpád-házi Szent Margit emléknapjához kapcsolódóan mutat be a margitszigeti domonkos kolostor romjainál 2018. január 21-én. A katolikus egyház január 18-án ünnepli Szent Margit halálának (katolikus megfogalmazás szerint: égi születésnapjának) évfordulóját. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI Fotó

Fotós: Máthé Zoltán

A szentmisére, amelyen a szent királylány közbenjárását kérik a nemzetért, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is sok száz zarándokot várnak. Az eseményen hagyományosan jelen lesznek a budapesti Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola diákjai.

Tóth János Csaba elmondta:

az utóbbi három és fél évtizedben hagyománnyá vált, hogy a domonkos kolostor romjainál, Szent Margit valószínűsíthető sírja felett misét mutat be januárban, a Szent Margit emléknapjához legközelebb eső vasárnapon a mindenkori magyar prímás.

Az első ilyen szentmisét Lékai László bíboros mutatta be 1979. január 21-én.

Szent Margit 1242-ben született IV. Béla király és Laszkarisz Mária leányaként. Szülei a tatárjárás alatt fogadalmat tettek, hogy születendő gyermeküket Istennek ajánlják fel, ha Magyarország megszabadul a tatároktól. Margit így került három és fél évesen a veszprémi Szent Katalin-kolostorba. 1252-ben költözött az apja által építtetett Nyulak szigeti (ma Margit-sziget) Szűz Mária-kolostorba, amely a domonkos férfirend közvetlen felügyelete alatt állt. Tizenkét éves korában tett fogadalmat, és élete végéig kitartott szerzetesi hivatása mellett.

A katolikus egyház január 18-án ünnepli Szent Margit halálának (megfogalmazásuk szerint: égi születésnapjának) évfordulóját.

Borítókép: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek (k) érkezik az ünnepi szentmisére, amelyet Árpád-házi Szent Margit emléknapjához kapcsolódóan mutat be a margitszigeti domonkos kolostor romjainál 2018. január 21-én.

MTI Fotó / Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!