Erőszak

2023.03.22. 16:10

A dollárbaloldal szélsőbaloldali bűnszervezet aktivistáit importálta Budapestre

Az Origo cikksorozatának második része bemutatja a Hammerbande nevű csoportot, annak módszereit, és azt is, hogy milyen ideológiai nyomás alatt kell helytállnia a német rendőrségnek a szélsőbaloldal elleni küzdelemben.

A gazdagréti szélsőbaloldali támadás: így vertek meg egy magyar járókelőt a radikálisok (biztonsági kamera felvétele)

A magyar rendőrség határozott fellépése, a dollárbaloldal által hazánkba importált erőszakos szélsőbaloldali aktivisták Németországban is felkeltették a közvélemény és az ottani hatóságok figyelmét – írja az Origo.

Ismert, hogy a február közepén Budapesten szervezett lincseléseket végrehajtó baloldali bűnbanda tagjai közül négyet közvetlenül a támadások utáni napokban elfogott és letartóztatott a magyar rendőrség, majd március 15-én két keletnémet városban, Lipcsében és Jénában tartottak razziát több helyszínen a német bűnüldöző szervek: több olyan ismert szélsőbaloldali terroristát kerestek, akik a gyanú szerint részt vettek a budapesti akciókban is.

A német sajtóban több helyen megjelent az is, hogy magyar fővárosban történt szélsőbaloldali támadások feltételezett elkövetőin keresztül a nyomok a Hammerbande nevű militáns szélsőbaloldali csoporthoz és annak egyik vezetőjéhez, a jelenleg is börtönben lévő, Drezdában bíróság elé állított Lina Engelhez vezetnek. Ő a legismertebb német, magukat antifának nevező szélsőbaloldali bűnözők közé tartozik, vőlegényével országos hálózatot épített ki, amely 2015 óta rendszeresen tervezett meg, készített elő és hajtott végre brutális támadásokat politikai ellenfeleikkel szemben. A Pleiteticker nevű portál szerint a budapesti akciókat elkövető csoport hazánkban jelenleg is letartóztatásban lévő vezetője, Tobias Edelhoff közvetlen összeköttetésben áll Lina Engellel, akit több szélsőbaloldali támadásban való részvétellel vádolnak. Az eljárás kulcstanúja szerint Edelhoff is a Hammerbande belső köréhez tartozik.

Így csap le áldozataira a „Kalapácsbanda”

A nevezett banda tehát a szélsőbaloldali bűnszervezeten belül is a legagresszívebb, kifejezetten merényletek elkövetésére szakosodott egység. A taktikájuk egyszerű, alattomos és kegyetlen: különböző demonstrációkról hazafelé tartókat és saját otthonuk felé sétáló embereket csoportosan, váratlanul lerohannak és súlyos, olykor maradandó sérüléseket okozva brutálisan megverik áldozataikat.

Ahogy a nevük, a hammerbande is jelzi, kalapácsokat használnak a különösen sérülékeny testrészeken, mint a fej, a lábszár, a térd és a boka.

Az ügyész szerint a radikális baloldali csoport a német jogállamra is veszélyt jelent

Március 12-én a Deutschlandfunk honlapján hosszabb cikk jelent meg Lina Engelről és vádlott-társairól, valamint az ellenük folyó bírósági eljárásról, amely Drezdában zajlik.

A szövetségi ügyész többet lát puszta erőszakos bűncselekményeknél, szerinte Lina Engel és köre nem csupán az egyes áldozatok elleni rajtaütéseket követtek el, hanem létrehoztak egy szélsőbaloldali bűnszervezetet. Bodo Vogler, a vádhatóság képviselője úgy fogalmazott:

Mert a cselekményük a demokratikus jogállam sarokköve, nevezetesen a békés politikai vita ellen irányul, hiszen hozzájárul a helyzet eszkalálásához. A csoportosulás tagjai ugyanis jogosultnak tekintik magukat arra, hogy saját politikai meggyőződésüket erőszakkal érvényesítsék és ezzel tagadják az állam erőszakmonopóliumát.

Hasonló kemény véleményt fogalmazott meg roland wöller szász belügyminiszter (CDU) is, aki

egyenesen terrorizmusnak nevezte a brutális szélsőbaloldali akciókat.

Azt, hogy mennyire valós veszély a szélsőbaloldali terrorizmus, jól szemlélteti, hogy Lina Engel letartóztatása után további erőszakos cselekmények történtek. A szélsőbaloldali aktivisták a célzott merényleteken túl is rendszeresen feldúlják a német városok békés életét.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában